Project

AIDA

Archieven worden steeds meer digitaal. Dit betekent dat het Vlaams Architectuurinstituut moet inzetten op servers, opslagcapaciteit, workflows en softwaresystemen om al die archieven veilig te bewaren en leesbaar te houden in de toekomst. Met AIDA slaan het Vlaams Architectuurinstituut en zes collega erfgoedinstellingen de handen in elkaar!

AIDA

AIDA is een samenwerkingsverband van negen archiefinstellingen die samen een oplossing willen creëren om digitale archieven op een veilige manier te verwerken, te bewaren en beschikbaar te maken.

Digitaal archiveren doe je niet zomaar: We moeten kunnen aantonen dat bestanden niet zonder controle gewijzigd zijn en metadata verzamelen om het archief doorzoekbaar te maken. Daarnaast zijn systemen nodig om beveiligde digitale opslag te voorzien en obsolete bestanden om te zetten naar bestanden die ingelezen kunnen worden door de software van vandaag. Dit alles moet schaalbaar zijn, want we voorzien de komende jaren een grote toename in de aangroei van onze digitale archiefcollectie.

Het gewenste niveau van digitaal archiveren wordt vastgelegd door internationale standaarden. Met AIDA wil het Vlaams Architectuurinstituut haar digitaal archiefbeheer professionaliseren door toe te werken naar deze standaarden. Door onze middelen te poolen met andere erfgoedinstellingen in Vlaanderen, verhogen we onze slagkracht.

AIDA?


AIDA staat voor Automatisering Ingest Digitale Archieven. Naast het Vlaams Architectuurinstituut zijn volgende instellingen partner: ADVN, Amsab-ISG, AMVB, Letterenhuis, meemoo en Archiefpunt.