Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin

Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin

Architectuur middenin, brengt stuk voor stuk gebouwen die zich engageren in onze dagelijkse leefomgeving. Gebouwen die letterlijk en figuurlijk middenin het leven dan alledag staan. Gebouwen die opduiken op de internationale radar, getuige de verschillende nominaties van in het boek gepubliceerde projecten voor de Mies van der Rohe Award 2015.

De geselecteerde projecten voor ‘Architectuur middenin’ zijn ambitieus, zelfbewust, nadrukkelijk aanwezig en met uiterste zorg ontworpen. Toch worden ze nooit ijdel. Ze nemen het dagelijkse gebruik als bestaansconditie. Wat er gebeurt, gebeurt vanuit een vanzelfsprekendheid, maar wordt ook buitengewoon. Architectuur die niet ontworpen is met formele acrobatieën of voor eenmalig spektakel. Architectuur die niet wil entertainen, maar doordringen tot in de kleinste vezel van het bestaan. Wanneer wordt het banale bijzonder? Als een schaduw in het bos gebouw wordt. Als een waterval van kamers een huis wordt. Als zorg deel van het dorp wordt.


Voor ‘Architectuur middenin’ selecteerde de redactie meer dan 50 projecten die zich succesvol met het leven verankeren. De diversiteit is zeer groot, het aanbod steeds breder. Het Architectuurboek levert het bewijs dat architectuurcultuur tot in de verste uithoeken van Vlaanderen en in alle geledingen van de maatschappij is doorgedrongen: crèches, scholen, gemeenschapscentra, sporthallen, gezinswoningen, universiteiten, psychiatrische centra, brandweerkazernes, verzorgingstehuizen en crematoria. Het boek toont een opmerkelijke verscheidenheid aan architectuur: gebouwen van uiteenlopende schaal, met diverse programma’s en gebruikers, soms met volstrekt tegenovergestelde ruimtelijke ambities. Toch hebben ze heel wat gemeen. Allemaal zijn ze bedacht als leefwerelden die de kennis en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers ernstig nemen, zonder de architectuur uit het beeld te laten verdwijnen. Ontwerpers herdenken ruimtelijke constellaties en zoeken formele en materiële oplossingen die de meest uiteenlopende vormen van verblijf aangenaam en verrassend weten te maken.

Architecten in het Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin

51N4E, Architecten Broekx-Schiepers, Architectenbureau De Wyngaert, architecten de vylder vinck taillieu, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, b0b Van Reeth, awg architecten, BC Architects & Studies, BLAF architecten, Bogdan & Van Broeck, Bovenbouw Architectuur, BULK Architecten, BURO II & ARCHI+I, Carlos Arroyo Architects i.s.m. ELD Partnership, Collectief Noord architecten, T.V. Coussée & Goris architecten - RCR Aranda Pigem Vilalta arquitectes, De Smet Vermeulen architecten, Ellen Harvey i.s.m. Sileghem & Partners, Lezze Architecten, MJose Van Hee Architecten, noAarchitecten, NU architectuuratelier, Office Kersten Geers David Van Severen, ONO architectuur, osar architecten, Philip Metten, Rapp+Rapp, Marjan Michels architect en RAUM Architecten, Robbrecht en Daem architecten, Melsens & Gigante, Studio Associato Bernardo Secchi-Paola Viganò, tcct, Tijl Vanmeirhaeghe i.s.m. Carl Bourgeois, UR architects, Verdickt & Verdickt Architecten, Vincent Van Duysen Architects, XDGA Xaveer De Geyter Architects

Gerenommeerd Magnumfotograaf Harry Gruyaert brengt de architectuur tot leven

De projecten komen niet enkel aan bod in beschouwende teksten. In het Architectuurboek krijgt ook architectuurfotografie een prominente rol. Harry Gruyaert tovert de vluchtigheid, veranderlijkheid en bedrijvigheid tevoorschijn die architectuur kan genereren. In zijn beeldessay komen de gebouwen tot leven als kleurrijke, poëtische verblijfplaatsen.


Over de reeks Architectuurboek Vlaanderen

Met dit boek presenteert het Vlaams Architectuurinstituut editie 2014 in de reeks Architectuurboek Vlaanderen. Onder de titel ‘Architectuur middenin’ wordt de architectuurproductie van de afgelopen twee jaar kritisch gewogen - in woord en beeld. Het Architectuurboek Vlaanderen is daarmee al meer dan 20 jaar zowel een manifest voor het experiment in de architectuur als een naslagwerk van spraakmakende gebouwen.

Wij ontvingen voor de oproep niet minder dan 440 projecten. Dit is een stijging van 38% in vergelijking met het vorig Architectuurboek. In het bijzonder was het Vlaams Architectuurinstituut erg verheugd dat de tweejaarlijkse oproep duidelijk een steeds breder bereik kent: wij ontvingen realisaties van niet minder dan 269 architectenbureaus, een stijging van 47% in vergelijking met de vorige editie.

 • AUTEURS:

  Tom Broes, Aslı Çiçek, Bernard Colenbrander, Michiel Dehaene, Oswald Devisch, Stefan Devoldere, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, André Loeckx, Ruth Soenen en Caroline Voet

 • REDACTIE:

  Birgit Cleppe, Aslı Çiçek, Ilse Degerickx, Oswald Devisch, Katrien Embrechts, Christoph Grafe, François Thiry (2013) en Caroline Voet. Beeldredactie Stefan Siffer

 • FOTOGRAFIE:

  Harry Gruyaert

 • VORMGEVING:

  Joris Kritis en Julie Peeters

 • FORMAAT:

  200 x 255 mm

 • UITGAVE:

  Softcover

 • AANTAL PAGINAS:

  320

 • TAAL:

  NL

 • GEWICHT:

  1164

 • PUBLICATIEJAAR:

  2014

 • ISBN:

  9789082122527