In het Belgisch paviljoen op de Biennale Architettura 2025 presenteert landschapsarchitect Bas Smets in samenwerking met neurobioloog Stefano Mancuso een radicaal experiment. Building Biospheres bevraagt de relatie tussen natuur, technologie en architectuur. De tentoonstelling onderzoekt hoe de intelligentie van planten de gebouwde omgeving kan helpen vormgeven via de installatie van zelfregulerende microklimaten die onze menselijke opvattingen over comfort en controle herdefiniëren.
Eeuwenlang streefde de architectuur ernaar ons te reguleren en te isoleren van de natuurlijke wereld, door omgevingen te ontwerpen waarin het comfort van de mens belangrijker wordt geacht dan ecologische interactie. Building Biospheres stelt een nieuw paradigma voor: kunnen we, in plaats van ons tegen de natuur te verzetten, er niet samen mee ontwerpen?
In het Belgisch paviljoen creëert een hybride landschap van subtropische plantensoorten een dynamisch, levend ecosysteem. Met hun sensoren en responsieve technologieën dienen die planten niet alleen om de ruimte te verfraaien. Ze beïnvloeden ook actief de luchtvochtigheid, de temperatuur en de luchtkwaliteit en vormen zodoende een feedbacklus tussen biologie en gebouwde omgeving.
Dit boek gaat dieper in op de vraagstukken uit de tentoonstelling en combineert perspectieven uit de architectuur, neurobiologie, kunstmatige intelligentie, plantkunde en filosofie. Aan de hand van essays, interviews en afbeeldingen worden de implicaties van dit experiment onderzocht. Hoe zou de intelligentie van planten het architectuurontwerp kunnen herdefiniëren? Wat betekent het om gebouwen te creëren die ademen, zich aanpassen en evolueren?
Building Biospheres vervaagt de grenzen tussen technologie en ecologie. Het boek schetst het perspectief van een architectuur die geworteld is in een door de natuur geïnspireerde intelligentie – een architectuur waarin planten, mensen en gebouwen nieuwe vormen van samenleven aangaan.
Met bijdragen van Elmēs, Emanuele Coccia, Michiel De Cleene, Dirk De Pauw, Lisa De Visscher, Erik De Waele, Bart Decroos, Maud Gerard Goossens en Henri Uijtterhaegen, Kathelin Gray, Lydia Kallipoliti, Petrus Kemme, Stefano Mancuso, Panta, Véronique Patteeuw, Dennis Pohl, Lisa Mandelartz Schenk en Steven Schenk, Bas Smets en Kathy Steppe.
10.05.2025
Op de eerste dag van de Biënnale Architettura 2025 in Venetië presenteert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) niet enkel de catalogus Building Biospheres, maar ook een dwarsdoorsnede van architectuurpublicaties uit zijn thuisregio en directe buurlanden. De hele dag presenteren het VAi en partnerinstellingen hun recente titels. Samen bieden ze een blik op een rijke architectuurcultuur uit een klein maar levendig hoekje van Europa.
Meer over de book launch11.05.2025
29,50 euro
Vlaams Architectuurinstituut
Bart Decroos, Dennis Pohl, Bas Smets
Emanuele Coccia, Lisa De Visscher, Bart Decroos, Kathelin Gray, Lydia Kallipoliti, Petrus Kemme, Véronique Patteeuw, Dennis Pohl, Bas Smets
Dirk De Pauw, Erik De Waele, Stefano Mancuso, Kathy Steppe
Elmēs, Maud Gerard Goossens en Henri Uijtterhaegen, Panta, Lisa Mandelartz Schenk en Steven Schenk
Michiel De Cleene
Patrick Lennon, Helen Simpson
Patrick Lennon
Atelier Haegeman Temmerman
Puntgaaf, Vichte
Engels
320 bladzijden
paperback
148x120mm