Beeldbanken

Beeldbanken zijn een goed vertrekpunt wanneer je op zoek bent naar beeldmateriaal van een gebouw. Erfgoedcellen, gemeenten en andere organisaties stellen in deze online portalen hun (historische) fotocollecties open. We geven hier een overzicht van de verschillende beeldbanken.

Beeldbanken

 • BALaT (Belgian Art Links and Tools)
  Ga naar de website

  BALaT staat voor Belgian Art links and Tools. Deze zoekmachine van de databases van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, geeft onder andere toegang tot het gedigitaliseerde gedeelte van de fototheek van het KIK, met zowat 650 000 gratis downloadbare foto's van Belgisch roerend en onroerend erfgoed.

 • Beeldbank Gent
  Ga naar de website
 • Fototheek Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA)
  Ga naar de website
 • Recollecting Landscapes
  Ga naar de website

  Kort na de vorige eeuwwisseling fotografeerde botanicus Jean Massart honderden Vlaamse landschappen. In 1980 maakten fotograaf Georges Charlier en botanicus Leo Vanhecke in opdracht van de Nationale Plantentuin van België en de Belgische Natuur- en Vogelreservaten nieuwe opnamen van een zestigtal van deze locaties, wat uniek materiaal opleverde voor een vergelijking van de landschappen rond 1900 en die van 1980.

  In overleg met het Labo Stedenbouw van de Universiteit Gent, gaf het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) in 2003 aan fotograaf Jan Kempenaers de opdracht dezelfde locaties, na Massart en Charlier, een derde maal te fotograferen. Zo ontstond een unieke drieledige reeks foto's die de transformatie van het landschap en de verstedelijking in Vlaanderen gedurende de laatste honderd jaar weergeeft. Op deze beeldbank vindt u de weerslag van het project.
 • Stadsarchief Antwerpen - Audiovisueel Archief (AVA)
  Ga naar de website

  Zoekmogelijkheid met vrije zoektermen of met vaste zoektermen, te kiezen uit lijsten met straatnamen, personen en trefwoorden. Onder de trefwoorden onder meer allerlei types gebouwen (via 'gebouwen') en 'architectuur' (via 'kunst en cultuur').
 • Belgica – Digitale bibliotheek van de Koninklijke Bibliotheek van België
  Ga naar de website