Het archief en immaterieel erfgoed Van Den Berghe-Pauvers

Het Vlaams Architectuurinstituut greep de sluiting van het meubelbedrijf Van Den Berghe-Pauversen in 2011 aan om een stukje geschiedenis van de meubelmakerij te documenteren

In 2011 begeleidde het VAi de overdracht van het archief van meubelbedrijf Van Den Berghe-Pauvers naar het Stadsarchief van Gent (De Zwarte Doos). Het bedrijf was in dat jaar stopgezet en de familie Vanden Berghe schonk het archief aan de Stad Gent. In samenwerking met De Zwarte Doos documenteerde het VAi vlak voor de sluiting het productieproces van de meubelmakerij door middel van foto’s, een film waarin de verschillende machines in werking zijn, en korte interviews met de bedrijfsleider en de werknemers.

De Meubelmakerij Van Den Berghe-Pauvers was sinds 1907 gevestigd in de Meibloemstraat in Gent. In 1938 nam Albert Vanden Berghe het roer over van zijn vader Désiré. Onder zijn leiding speelde het bedrijf een rol in de moderne vormgeving van de jaren 1950 en 1960. Het werkte samen met ontwerpers als Jos De Mey en Gaston Eysselinck. Sinds het einde van de jaren 1960 was de laatste generatie aan zet, met Bob, Dries en Hilda Vanden Berghe. Het bedrijf produceerde ruim 250 jaar meubels en werkte samen met vooruitstrevende ontwerpers als Emiel Veranneman en Jos De Mey. Het bekendste meubel dat bij Van Den Berghe-Pauvers in productie was, was de Cirkante Tafel, een vierkante tafel die je kan openklappen tot een achthoek, in 1976 ontworpen door Bob Vanden Berghe.Van Den Berghe-Pauvers werkte ook mee aan tentoonstellingen en voordrachten, georganiseerd door de Boerinnenbond en de Katholieke Arbeidersvrouwen (KAV).

Het VAi greep de sluiting van het bedrijf en de overdracht van het archief aan om een stukje geschiedenis van de meubelmakerij te documenteren. De verschillende bewerkingen die een meubel van grondstof tot eindproduct onderging, werden gefilmd voor de machines definitief stilgelegd werden. Hoewel in het bedrijf veel machinaal gebeurde, viel de graad van ambachtelijkheid op die de machinale processen ondersteunde. Bekijk hier de documentaire film.

Van Den Berghe - Pauvers: De werkplaats from Flanders Architecture Institute on Vimeo.

In 2012 organiseerde het VAi de tentoonstelling Van cirkante tafel tot cultureel erfgoed in de hoofdbibliotheek van Gent (Zuid). De tentoonstelling toonde reproducties van stukken uit het rijke bedrijfsarchief, en bevatte ook foto's en filmbeelden van het productieproces. In 2013 begeleidde het CVAa de stage van studente Archivistiek Lieze Neyts. Zij herverpakte het archief en maakte een inventaris. Het archief loopt van 1900 tot de stopzetting van het bedrijf in 2011 en telt ongeveer 50 strekkende meter.

Design

Ontdek meer designerfgoed

Design