Kunstendecreet

Als architect kom je in aanmerking voor verschillende subsidies binnen het Kunstendecreet. Je kan bij het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) terecht voor advies over deze subsidies. We helpen je hieronder alvast op weg, maar met vragen kan je steeds bij ons terecht via advies@vai.be.

De verschillende subsidies binnen het Kunstendecreet

Projectsubsidies en beurzen

Heb je een idee voor een project binnen de kunsten? Of ben je kunstenaar of ontwerper en heb je nood aan onderzoek of ontwikkeling binnen je artistieke praktijk? De subsidies van het Kunstendecreet zijn de voornaamste subsidies voor de professionele kunsten van de Vlaamse overheid. Binnen het Kunstendecreet heb je twee deadlines per jaar om een beurs of projectsubsidie aan te vragen.

Projectsubsidie

    Een projectsubsidie is bedoeld voor een artistiek en professioneel initiatief met een concreet resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke tentoonstelling, publicatie of workshop. Projecten kunnen zowel kort- als langlopend zijn, met een maximum van drie jaar. Je project moet worden gekenmerkt door een van de volgende functies: ontwikkeling, productie, presentatie, participatie of reflectie. Aan die functies zijn verschillende criteria gekoppeld en richtlijnen om de inhoudelijke kwaliteit en het zakelijk beheer te beoordelen.

    Sinds 2021 kan je een projectsubsidie niet meer combineren met een werkingssubsidie.

    Het bedrag bepaal je zelf.

    Beurs

    Een beurs is een subsidie die enkel kan aangevraagd worden door individuele kunstenaars voor artistiek onderzoek, experiment en talentontwikkeling. In tegenstelling tot de projectsubsidie moet je bij een beurs geen uitkomst of tegenprestatie realiseren.

    Het Kunstendecreet maakt een onderscheid tussen:

    • Opkomend talent: Deze beurs loopt maximaal één jaar en bedraagt 7500 euro. De beurs is bestemd voor beloftevolle kunstenaars die al een eigen, onafhankelijke stem
      ontwikkeld hebben. De kunstenaars moeten kunnen aantonen dat ze al minstens een jaar bezig zijn met de artistieke loopbaan.
    • Bewezen talent: Deze beurs loopt maximaal drie jaar en bedraagt 12.000 euro op jaarbasis. De beurs is voorbehouden voor gevestigde kunstenaars die al een sterk ontwikkelde
      artistieke praktijk hebben.

    Een kunstwerker zoals bijvoorbeeld een curator, kan een beurs niet aanvragen. Je kan een beurs niet aanvragen om louter een opleiding in dag- of avondonderwijs te volgen.

    Indiendata

    • 15 september voor beurzen die starten tussen januari en juni het jaar erna. Ten laatste 15 januari van het volgende jaar wordt de beslissing bekendgemaakt.
    • 15 maart voor beurzen die starten tussen juli en december. Ten laatste 15 juli van hetzelfde jaar wordt de beslissing bekendgemaakt.

    Stappenplan

    Wil je meer weten over of heb je interesse om een aanvraag in te dienen voor een projectsubsidie of een beurs? Dan begin je best op tijd! Om je hierbij te helpen maakten Kunstenpunt, VI.BE, VAi en Cultuurloket een stappenplan en timing naar aanleiding van elke deadline.

    Werkingssubsidie

    Een werkingssubsidie ondersteunt kunstenorganisaties uit Vlaanderen en Brussel voor een periode van vijf of tien jaar. Werkingssubsidies zijn bedoeld voor organisaties die professioneel actief zijn.

    Het bedrag bepaal je zelf.

    Indiendatum

    • 1 december 2026

    Internationaal Presentatiemoment

    De subsidie internationaal presentatiemoment biedt financiële ondersteuning voor de presentatie van nieuwe of bestaande kunstproducties in het buitenland. De presentatie moet plaatsvinden op een presentatieplek met internationale uitstraling. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de prioritaire landen en regio's in het Vlaams internationaal cultuurbeleid.

    Het maximale bedrag dat je voor een internationaal presentatieproject kan ontvangen, is 50.000 euro.

    Een aanvraag kan ingediend worden door:

    • Een kunstenaar betrokken bij de presentatie
    • Een organisatie betrokken bij de presentatie
    • Een kunstwerker die als bemiddelaar optreedt voor de presentatie van één of meerdere kunstenaars of organisaties
    • Een buitenlandse organisatie die een kunstenaar of kunstenorganisatie presenteert die gevestigd is in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

    Indiendata

    • 31 januari: voor presentatieprojecten die starten tussen 1 mei en 31 juli.
    • 30 april: voor presentatieprojecten die starten tussen 1 augustus en 31 oktober.
    • 31 juli: voor presentatieprojecten die starten tussen 1 november en 31 januari van het volgende jaar.
    • 31 oktober: voor presentatieprojecten die starten tussen 1 februari en 30 april van het volgende jaar.

    Tussenkomst Internationaal Presentatiemoment

    Een tussenkomst voor een internationaal presentatiemoment biedt financiële ondersteuning om deel te nemen aan buitenlandse activiteiten waaraan een presentatiemoment is gekoppeld. De subsidie dekt reis-, verblijf-, verzekerings- en transportkosten. Daarnaast komen ook materiaal- en andere kosten in aanmerking voor deze subsidie, zolang die kosten strikt verbonden zijn aan de presentatie. De kosten voor de creatie van een werk dat in het buitenland getoond wordt, komen niet in aanmerking.

    Het maximale bedrag dat je voor deze subsidie kan ontvangen, is 7000 euro.

    Een aanvraag kan ingediend worden door:

    • Een kunstenaar betrokken bij de presentatie
    • Een organisatie betrokken bij de presentatie
    • Een kunstwerker die als bemiddelaar optreedt voor de presentatie van één of meerdere kunstenaars of organisaties
    • Een buitenlandse organisatie die een kunstenaar of kunstenorganisatie presenteert die gevestigd is in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.

    Indiendata

    • Ten minste twee maanden voor de aanvang van het presentatiemoment, tenzij gemotiveerde uitzonderingen.

    Residentiebeurs

    Een residentieplek biedt je als kunstenaar tijd en ruimte om te werken aan de ontwikkeling van je oeuvre. Je kan je artistieke praktijk ontwikkelen, je laten inspireren door een bepaalde plek, je banden met een bepaalde regio of kunstscène verdiepen en/of een internationaal netwerk uitbouwen.

    Een residentiebeurs komt tussen in de kosten verbonden aan zo’n residentie. Je kan een residentie aanvragen voor een residentie naar keuze, of voor een residentieplek in het buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media een overeenkomst heeft.

    Voor een residentie waarmee de Vlaamse overheid een overeenkomst heeft, ontvangt de kunstenaar een tussenkomst voor leef- en reiskosten. Het bedrag van die tussenkomst ligt vast. Voor een zelfgekozen residentieplek bedraagt het maximumbedrag 10.000 euro.

    Indiendata

    • De deadline voor het indienen van je aanvraag is afhankelijk van de residentie die je kiest.

    Zo pakten deze architecten het aan