Als architect kom je in aanmerking voor verschillende subsidies binnen het Kunstendecreet. Je kan bij het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) terecht voor advies over deze subsidies. We helpen je hieronder alvast op weg, maar met vragen kan je steeds bij ons terecht via advies@vai.be.
Het Kunstendecreet regelt de ondersteuning van de professionele kunsten in Vlaanderen. We spreken hier steeds met de algemene term 'kunstenaar'. Ook als ontwerper val je onder deze term. Als aanvrager ben je actief in minstens één van de volgende disciplines:
Het Departement Cultuur, Jeugd en Media/afdeling Kunsten staat in voor de uitvoering van het Kunstendecreet.
Hier vind je een overzicht van de subsidies binnen het Kunstendecreet waarvoor je als architect in aanmerking komt. Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media kan je zoeken op maat via de Subsidiewijzer.
Een aanvraag binnen het Kunstendecreet dien je in via de webapplicatie KIOSK. Hier vind je een gebruiksaanwijzing. Meld je tijdig aan op KIOSK, mogelijks moet je nog een account aanmaken of mandaten krijgen of doorgeven.
Iedere subsidieaanvraag wordt beoordeeld door een commissie, samengesteld uit de pool van beoordelaars. Bekijk hier de subsidies die de afgelopen jaren werden toegekend.
Het Kunstendecreet hanteert een eigen jargon. Dit roept wellicht wat vragen op. We helpen je hieronder alvast op weg, maar met vragen kan je steeds bij ons terecht via advies@vai.be.
Kunstenpunt organiseert in samenwerking met het VAi, VI.BE en Cultuurloket infosessies en schrijftafels in de aanloop naar de indiendatum voor projectsubsidies en beurzen. Hou daarvoor onze website in het oog of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Binnen alle subsidielijnen van het Kunstendecreet zijn partnerschappen van essentieel belang. Ze dragen bij aan de geloofwaardigheid en haalbaarheid van je project. Denk vanaf het begin na over mogelijke partners en betrek hen op tijd bij je subsidieaanvraag. Hun rol bepaalt mee de inhoud en begroting van je project.
Ook het VAi staat open voor partneraanvragen. Stel ons je vraag ten laatste één maand voor de deadline van een subsidieronde. Zo kunnen we bepalen of jouw vraag binnen onze prioriteiten en planning past, én kunnen we verder meedenken bij de ontwikkeling van je voorstel.
Voor meer informatie contacteer Hülya Ertas.
Heb je een idee voor een project binnen de kunsten? Of ben je kunstenaar of ontwerper en heb je nood aan onderzoek of ontwikkeling binnen je artistieke praktijk? De subsidies van het Kunstendecreet zijn de voornaamste subsidies voor de professionele kunsten van de Vlaamse overheid. Binnen het Kunstendecreet heb je twee deadlines per jaar om een beurs of projectsubsidie aan te vragen.
Projectsubsidie
Een projectsubsidie is bedoeld voor een artistiek en professioneel initiatief met een concreet resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke tentoonstelling, publicatie of workshop. Projecten kunnen zowel kort- als langlopend zijn, met een maximum van drie jaar. Je project moet worden gekenmerkt door een van de volgende functies: ontwikkeling, productie, presentatie, participatie of reflectie. Aan die functies zijn verschillende criteria gekoppeld en richtlijnen om de inhoudelijke kwaliteit en het zakelijk beheer te beoordelen.
Sinds 2021 kan je een projectsubsidie niet meer combineren met een werkingssubsidie.
Het bedrag bepaal je zelf.
Beurs
Een beurs is een subsidie die enkel kan aangevraagd worden door individuele kunstenaars voor artistiek onderzoek, experiment en talentontwikkeling. In tegenstelling tot de projectsubsidie moet je bij een beurs geen uitkomst of tegenprestatie realiseren.
Het Kunstendecreet maakt een onderscheid tussen:
Een kunstwerker zoals bijvoorbeeld een curator, kan een beurs niet aanvragen. Je kan een beurs niet aanvragen om louter een opleiding in dag- of avondonderwijs te volgen.
Indiendata
Stappenplan
Wil je meer weten over of heb je interesse om een aanvraag in te dienen voor een projectsubsidie of een beurs? Dan begin je best op tijd! Om je hierbij te helpen maakten Kunstenpunt, VI.BE, VAi en Cultuurloket een stappenplan en timing naar aanleiding van elke deadline.
Een werkingssubsidie ondersteunt kunstenorganisaties uit Vlaanderen en Brussel voor een periode van vijf of tien jaar. Werkingssubsidies zijn bedoeld voor organisaties die professioneel actief zijn.
Het bedrag bepaal je zelf.
Indiendatum
De subsidie internationaal presentatiemoment biedt financiële ondersteuning voor de presentatie van nieuwe of bestaande kunstproducties in het buitenland. De presentatie moet plaatsvinden op een presentatieplek met internationale uitstraling. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de prioritaire landen en regio's in het Vlaams internationaal cultuurbeleid.
Het maximale bedrag dat je voor een internationaal presentatieproject kan ontvangen, is 50.000 euro.
Een aanvraag kan ingediend worden door:
Indiendata
Een tussenkomst voor een internationaal presentatiemoment biedt financiële ondersteuning om deel te nemen aan buitenlandse activiteiten waaraan een presentatiemoment is gekoppeld. De subsidie dekt reis-, verblijf-, verzekerings- en transportkosten. Daarnaast komen ook materiaal- en andere kosten in aanmerking voor deze subsidie, zolang die kosten strikt verbonden zijn aan de presentatie. De kosten voor de creatie van een werk dat in het buitenland getoond wordt, komen niet in aanmerking.
Het maximale bedrag dat je voor deze subsidie kan ontvangen, is 7000 euro.
Een aanvraag kan ingediend worden door:
Indiendata
Een residentieplek biedt je als kunstenaar tijd en ruimte om te werken aan de ontwikkeling van je oeuvre. Je kan je artistieke praktijk ontwikkelen, je laten inspireren door een bepaalde plek, je banden met een bepaalde regio of kunstscène verdiepen en/of een internationaal netwerk uitbouwen.
Een residentiebeurs komt tussen in de kosten verbonden aan zo’n residentie. Je kan een residentie aanvragen voor een residentie naar keuze, of voor een residentieplek in het buitenland waarmee het Departement Cultuur, Jeugd en Media een overeenkomst heeft.
Voor een residentie waarmee de Vlaamse overheid een overeenkomst heeft, ontvangt de kunstenaar een tussenkomst voor leef- en reiskosten. Het bedrag van die tussenkomst ligt vast. Voor een zelfgekozen residentieplek bedraagt het maximumbedrag 10.000 euro.
Indiendata