Onroerend architecturaal erfgoed: inventarissen en verenigingen

Inventaris Onroerend Erfgoed - Vlaanderen

Onroerend Erfgoed is een agentschap van de Vlaamse overheid. OE (voorheen VIOE) inventariseert en beschermt waardevolle gebouwen, landschappen, archeologische sites en varend erfgoed. Het agentschap ondersteunt het onroerenderfgoedbeheer en voert beleidsgericht onderzoek uit. In de Inventaris Onroerend Erfgoed zijn beschrijvingen van gebouwen opgenomen, doorzoekbaar op naam van architect, locatie en typologie.

Databank Beschermde monumenten - Vlaanderen

De databank biedt een actueel overzicht van definitief beschermde monumenten, landschappen en stads- en dorpsgezichten in het Vlaams Gewest. Zoeken kan op plaatsnaam of op naam van het monument.

Irismonument, inventaris van het bouwkundig erfgoed van het Brussels hoofdstedelijk Gewest

De website biedt een inventaris met documentatie van het bouwkundig erfgoed van het Brussel Hoofdstedelijk Gewest. Momenteel zijn de inventarissen van de gemeentes Etterbeek, Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Gillis en Brussel Uitbreiding Zuid online beschikbaar. De gemeentes Elsene, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Brussel Uitbreiding Oost zijn gedeeltelijk afgewerkt en ook consulteerbaar op deze website. De inventaris van Brussel centrum bestaat daarentegen enkel in boekvorm.

Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België

De Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België vzw zet zich al meer dan 60 jaar in voor het behoud van kastelen en woonsteden die deel uitmaken van ons nationaal erfgoed. Hun website geeft onder andere een lijst van kastelen in België.

Wallonië / Liste du patrimoine immobilier exceptionnel

Herita

Herita vzw is een netwerkvereniging met als leden allerhande verenigingen die zorg dragen voor onroerend erfgoed. Herita beheert erfgoedsites, organiseert erfgoedactiviteiten en vervult een rol als dienstverlener, met Open Monumentendag Vlaanderen als het jaarlijkse hoogtepunt.

Huizenonderzoek Brugge

Deze website biedt hulpmiddelen voor het uitvoeren van onderzoek naar huizen. Deze website is een initiatief van de Erfgoedcel Brugge in samenwerking met het Stadsarchief Brugge en de Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing.

Meer informatie over hoe u te werk moet gaan bij huizenonderzoek, vindt u ook in:

  • Charles, Leen; Everaert, Guido en Laleman, Christine, Erf, huis en mens: huizenonderzoek in Gent, Gent, Stichting mens en kultuur, 2001.
  • Deneweth, H., D'Hondt, J. en Leenders, K., Een huis in Brugge: vademecum voor de historische studie van woningen, eigenaars en bewoners, Brugge, vzw Levend Archief, 2001.