Naar aanleiding van de dubbeltentoonstelling Caring Architecture organiseert het Vlaams Architectuurinstituut in de zomer van 2022 een reeks excursies en dialogen. Schrijf je in en reflecteer mee over hoe ontwerpers zorg kunnen dragen voor de toekomst van onze wereld.
Als onderdeel van het interactieve programma, organiseren het VAi en Newrope drie excursies naar verschillende projecten uit de Care For Space For Care-tentoonstelling. De excursies worden telkens gevolgd door een dialoog tussen de architecten, de deelnemers en Newrope.
De excursie bestaat uit rondleidingen door de projectarchitecten van Sporthaven van Import.Export Architecture en Huis Perrekes van NU architectuuratelier. Nadia Casabella en Bert Gellynck van 1010 Architecture Urbanism, en Michiel van Iersel en Philippe Vandenbroeck van Newrope zullen deelnemen aan de excursies en de dialoog.
De centrale vraag tijdens de excursies luidt ‘Who cares?’. Wie is er zorgzaam en hoe draagt architectuur bij tot een zorgzame cultuur? Het is één van de vragen die bezoekers van de expo op de infokaarten aantreffen. Ze dienen als inspiratie voor de dialoog op het einde van de excursie.
Je kan je apart inschrijven voor excursie en of debat.
Meer praktische informatie volgt na registratie.
PROJECT
Op de foto lijkt de voormalige dokterswoning een sprookjeshuis dat opdoemt uit het bos. Er is een bezoek nodig om te ontdekken dat ze midden in het dorp Oosterlo staat. Sterker nog, het verpleeghuis opent met een openbaar toegankelijke parktuin zelfs haar poorten voor het dorpsleven. Deze geste toont al aan dat de filosofie van Huis Perrekes uitgesproken is, en dat haar ideeën onlosmakelijk verbonden zijn met de keuzes binnen de huisvesting.
Meer over dit projectPROJECT
In functie van gebruikscomfort, onderhoud en veiligheid werd er voor gekozen om de gelijkvloerse verdieping te realiseren als een robuuste, slagvaste plint die tegen een stootje kan. De buitenhuid is van donker beton met daarin een drie dimensioneel zeshoekig patroon.
Meer over dit projectNog tot 11 september kan je in De Singel naar de dubbeltentoonstelling Caring Architecture. Voor de reflectieruimte achteraan in de expozaal en het interactieve programma werkt het VAi samen met de Newrope Chair of Architecture & Urban Transformation.
Door vragen te stellen in de vorm van postkaarten trekt deze interdisciplinaire onderzoeksgroep van de architectuurafdeling van ETH Zürich, de thema's van de tentoonstelling, Onafhankelijkheid (Interdepencies), Onderhoud (Maintenance), Posthumanisme (Post-humanism), open. De hoofdvraag 'Who cares?' of 'Wie is zorgzaam?' zet aan tot zelfreflectie over hoe ontwerp(ers) kunnen zorgen voor de wereld om ons heen. Samen vragen Newrope en VAi zich af welk perspectief elk individu heeft op zorgzame architectuur.
De vragen op de postkaarten zijn het startpunt van een dialoog aan het einde van elke excursie. Het is een hulpmiddel om kritische vragen te stellen aan de deelnemende architecten. Het doel is om uit eerste hand te ervaren wat de tentoonstellingsmakers onder zorgzame architectuur verstaan. Het zet aan om kritisch om te gaan met zowel de projecten als met de tentoonstelling zelf. De resultaten worden als bijkomende kennisuitwisseling tentoongesteld in de reflectieruimte.
Kom meer te wetenHoe kan architectuur zorg dragen voor onze planeet en zijn bewoners? De tentoonstelling Care for Space for Care. Scenes from Flanders and Brussels onderzoekt hoe zorgzaam architectuur uit Vlaanderen en Brussel is. Ze doet dit aan de hand van negen cases en drie thema's: afhankelijkheid, onderhoud en posthumanisme.
meer over de tentoonstelling27.08.2022
Engels/Nederlands
11:00u
€12
Antwerpen (exacte locatie wordt meegedeeld bij inschrijving)
17:00u
gratis, maar een ticket is verplicht
De Singel (Expoplein)
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Vlaams Architectuurinstituut, De Singel en Newrope
de Vlaamse Gemeenschap
Als je het ticket voor de excursies niet kan veroorloven, gelieve dan een e-mail met extra toelichting over uw situatie te sturen naar Elise Verstraete: elise.verstraete@vai.be
In 2022 staat het architectuurprogramma in het teken van zorg. Met dit brede thema vestigen we de aandacht op de bijzondere impact van zorgzaamheid op de gebouwde omgeving. Zorg gaat over koesteren, onderhouden en veiligstellen voor de toekomst. Architectuur die zorgt, onderscheidt zich door haar empathie voor de context, de gebruikers én de makers. Caring Architecture denkt op lange termijn en is kritisch ten opzichte van de menselijke activiteit op de planeet.