Op 14 maart toont het Vlaams Architectuurinstituut de documentaire Ruderalia als deel van het programma van de tentoonstelling BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur. De film is een regie van Joris De Rycke en wordt begeleid door live muziek.
In de tentoonstelling Stedelijke natuur richten ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue zich op het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. De documentaire Ruderalia maakt deel uit van de tentoonstelling. Vanuit het perspectief van een wandelaar kijk je naar plaatsen in België waar op industriële schaal grondstoffen worden gewonnen. Onder andere door klimaatverandering transformeren landschappen op onverwachte manieren. De film verkent het effect van die transformatie op de planten- en diersoorten en de verschillende interacties in omgevingen die door de mens zijn gecreëerd.
De filmvoorstelling wordt begeleid door live muziek van Joris De Rycke, Jo Caimo, Gerard Herman, Ignace De Bruyn en Bart De Paepe.
Kunstenaar-botanist Joris De Rycke werkt dagelijks in natuurlijke, stedelijke en braakliggende gebieden. Onderweg verzamelt hij dingen, zowel fysieke objecten (drijfhout, zaden, stenen, fossielen en afgedankte voorwerpen) als herinneringen. Hij maakt cartografieën van wilde flora en documenteert die in foto en film. Dit zorgt voor een werkbare humus waaruit beelden, projecten en ideeën ontstaan.
Jo Caimo is beeldend kunstenaar, radiomaker op Radio Centraal en uitvinder van 'niet-commerciële, hypermediatieve producten'. Jo is experimenteel muzikant en performer en leidt mee de artistieke organisatie Samenschool in Borgerhout.
Gerard Herman is een kunstenaar die grafisch werk, installaties, animatiefilms en geluidscomposities maakt, die in zijn werk tegelijkertijd worden gebruikt en door elkaar vloeien. Hij speelt in de free-jazzgroep Sheldon Siegel.
Ignace De Bruyn richtte het cassettelabel No Basement Is Deep Enough op. Een label dat zich enerzijds op experimentele 'basement tapes' uit de Balkan richt en anderzijds op andere hedendaagse experimentele, dadaïstische opnames.
Bart De Paepe, ook wel Bart Sloow, is verzamelaar en uitgever van psychedelische muziek. Onder de labels Sloowtapes en Sloowax brengt hij archiefreleases uit van 60's beat culture tot hedendaagse experimentele psych. Daarnaast is hij zelf muzikant in tal van groepen en maakt hij soloalbums.
14.03.2024
20:00u
DE SINGEL (Muziekstudio)
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
België
Gratis, mits verplichte registratie
(VOLZET)
Nederlands gesproken, Engels ondertiteld
Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL
de Vlaamse Gemeenschap
In alle zalen van DE SINGEL zijn er plaatsen voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact op te nemen met tickets@desingel.be, dan voorzien we een plaats. Om de zalen te bereiken kan je gebruik maken van een lift. Kom binnen via de hoofdingang van DE SINGEL en begeef je langs de helling links van de trap om de lift te nemen. Meer info over de toegankelijkheid