Tijdens een debat delen architects Philippe Viérin (noAarchitecten), Bart Hollanders (Eagles of Architecture) en Els Van Meerbeek (Carton123 architecten) hun hedendaagse blik op ontwerpen binnen een gebouwde omgeving. Het gesprek wordt gemodereerd door Lorenzo De Chiffre (TU Wien).
Philippe Viérin (noAarchitecten, Brussel), Bart Hollanders (Eagles of Architecture, Antwerpen) en Els Van Meerbeek (Carton123 architecten, Brussel) delen hun werk en gaan in dialoog met moderator Lorenzo De Chiffre (TU Wien) over hun ontwerpbenaderingen in transformatieprojecten. In een rondetafelgesprek aan de TU Wien presenteren ze drie hedendaagse posities uit Vlaanderen die zich bezighouden met het adaptief hergebruik van bestaande gebouwen. Het werk van deze bureaus maakt deel uit van de tentoonstelling Gevonden architectuur: Experimenten in conservatie, nog te zien tot 17 maart 2024 in DE SINGEL in Antwerpen. De tentoonstelling is gecureerd door Sofie De Caigny, Hülya Ertas en Bie Plevoets.
Deze avond wordt ondersteund door de Algemene Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Oostenrijk.
Generaties lang is de transformatie van bestaande gebouwen en adaptief hergebruik als minder cruciaal beschouwd dan nieuwbouw. Vandaag is de transformatie van bestaande gebouwen en adaptief hergebruik doorgedrongen tot het reguliere architectuurdiscours en vormt het een centraal onderdeel van het Europese beleid via het New European Bauhaus initiatief.
Het heroriënteren van architectuurpraktijken naar werken met het bestaande vereist een intens debat en uitwisseling van ideeën. Deze paradigmaverschuiving vraagt ook de opleidingen van toekomstige architecten om dringende vernieuwing. Het curriculum in architectuurscholen moet aanpassen in de richting van het verwerven van competenties die zijn afgestemd op het werken met bestaande structuren.
Tot een generatie geleden had Wenen en actieve lokale traditie in het werken met bestaande structuren in stedelijke omgevingen. Na de val van het IJzeren Gordijn en de sociaaleconomische opleving die daarop volgde, maakte deze lokale architectuur plaats voor snellere en brutalere bouwpraktijken. Op zijn beurt heeft Vlaanderen, gedreven door heel andere sociaaleconomische uitgangspunten, zich in de laatste twee decennia gevestigd als een architectonisch broeinest voor adaptief hergebruik en transformatie van bestaande gebouwen.
Het rondtafelgesprek aan de TU Wien brengt lokale Europese benaderingen van adaptief hergebruik met elkaar in dialoog en toont actuele voorbeelden uit Vlaanderen over de aanpak van dit urgente onderwerp in de praktijk en het onderwijs.
De catalogus Gevonden architectuur. Experimenten in conservatie is vanaf 18:00 uur te koop in de Kuppelsaal.
De tentoonstelling Gevonden architectuur zet de nieuwe verhouding tussen hedendaags ontwerp en erfgoed op scherp. Aan de hand van experimentele, grensverleggende (inter)nationale voorbeelden onderzoekt ze de verschillende posities die hedendaagse ontwerpers innemen ten opzichte van het bestaande.
> nog tot 17.03.2024 in DE SINGEL, Antwerpen, België
meer over de tentoonstelling11.03.2024
18:30u - 21:30u
gratis, mits verplichte registratie
Engels
Kuppelsaal, TU Wien
Karlsplatz 13
1040 Wenen
Oostenrijk
Vlaams Architectuurinstituut, TU Wien, Vlaamse vertegenwoordiger in Wenen
de Vlaamse Gemeenschap