In de webinarreeks To Imagine Otherwise geeft Andrew Flinn (University College London) op 28 april een lezing over representatie in archieven. Flinn laat rijksarchieven en andere door de overheid gefinancierde organisaties links liggen. In plaats daarvan zoomt hij in op individuen en gemeenschappen die hun eigen archief en bijhorend narratief in handen nemen en ervoor zorgen dat hun eigen stem een plaats krijgt in de archieven.
Hoe representatief zijn onze archieven? En daarop voortbordurend, hoe representatief zijn de geschiedenissen die we schrijven en vertellen op basis van deze archieven?
Andrew Flinn (Reader in Archival Studies and Oral History aan University College London (UCL)) breekt een lans voor private archieven als instrument tot empowerment voor zij die (traditioneel) veroordeeld zijn tot een rol in de marge, denk aan arbeiders. Onderzoek van de eigen geschiedenis stelt hen in staat om zich, via die kennis, te emanciperen van hun werkgever. Deze archieven fungeren tevens als toegangspoort naar een meerstemmige, en dus (meer) representatieve geschiedenis.
Niet alleen het private archief speelt in dit verhaal een aanzienlijke rol van betekenis, ook oral history is een belangrijk middel tot representatie, als manier om ondergerepresenteerde actoren (letterlijk) een stem (of plek) te geven.
Met de komst van het internet en nieuwe digitale media staan bovendien de klassieke dominante structuren onder druk, zoals collectiebeherende archiefinstellingen. Mediagebruikers beschouwen immers de hele online (massa)cultuur als een archief, van waaruit ze naar hartenlust en naar eigen wens kunnen putten, voor welk doel dan ook. Wars van de gangbare archivalische praktijken, zonder de ondersteuning van een archivaris. Bijgevolg hebben deze archiefinstellingen niet langer het monopolie op wat bewaard wordt, en bepalen ze niet meer welke verhalen tot het collectieve geheugen behoren.
Welke lessen trekken we hieruit met het oog op het archief van de toekomst in de digitale wereld?
Dr. Andrew Flinn is verbonden aan het University College London (UCL). Hij is er Reader in Archival Studies and Oral History aan het Department of Information Studies en Vice Dean for Postgraduate Research aan de Faculty of Arts and Humanities. Hij studeerde hij aan de Universiteit van Manchester, waar hij zijn doctoraat behaalde in 1999, en werkte hij bij het People's History Museum in Manchester en het British Museum.
Zijn onderzoeksinteresses omvatten onafhankelijke en community-based archiefpraktijken, archivistisch activisme en sociale rechtvaardigheid, en participatieve benaderingen van kennisproductie met het oog op sociale verandering en transformatie. Relevante recente publicaties zijn onder meer (met Duff, Short en Wallace) Archives, Record-keeping and Social Justice (Routledge, 2020) en (met Bastian) Community Archives, Community Spaces: heritage, memory and identity.
De digitale transformatie van onze samenleving heeft een enorme impact op de aard en vorm van kunst en erfgoed. Nieuwe, digitale kunstvormen zien het licht, computers maken vanaf nu ook kunst en 3D-printers produceren objecten. Vandaag stelt de bewaring van hedendaagse kunstvoorwerpen en -installaties, het erfgoed van morgen, grote uitdagingen voor zowel kunst- als erfgoedinstellingen. Vragen rond technologische, praktische én ethische kwesties duiken op, zoals:
In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, laten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. Na elke lezing is er tijd om vragen te stellen en ervaringen te delen. Elke lezing staat op zichzelf, je kiest zelf welke en hoeveel lezingen je volgt.
Moderatoren van dienst zijn Roosmarijn Ubink, directeur bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (o.v.) en Saskia Scheltjens, hoofd Research Services van het Rijksmuseum.
Doelgroep: iedereen uit het (internationale) cultureel-erfgoedveld voor wie het beheren en documenteren van (kunsten)erfgoed een uitdaging en een opdracht is, of interesse heeft in dit thema.
To imagine otherwise: future archives is een initiatief van CEMPER, Letterenhuis, M HKA/CKV, VAi, FARO en meemoo.
In de webinarreeks To Imagine Otherwise: Future Archives gaf Dr. Michelle Caswell (University of California Los Angeles) op 11 februari een Zoom-lezing. Ze onderzocht de manieren waarop onafhankelijke, identity-based geheugenorganisaties de geschiedenissen van minderheidsgemeenschappen documenteren, vormgeven en toegankelijk maken.
Gemist? Bekijk de lezing of lees het verslag28.04.2022
15:00u tot 16:30u
online via Zoom
Engels
gratis
To imagine otherwise: future archives is een initiatief van VAi, CEMPER, Letterenhuis, M HKA/CKV i.s.m. FARO en meemoo.