Lezing / congres

Roadtrip cultuureducatie 2024

© MAS
Copyright
12 maart 2024
DE SINGEL
Antwerpen
Schrijf je in

Op 12 maart organiseert Publiq samen met het Vlaams Architectuurinstituut, Kunst in Zicht en het MAS een sessie voor de Roadtrip cultuureducatie 2024. Hoe ga je met kinderen en tieners in gesprek over hun leefomgeving? Hoe daag je hen uit om met hun ideeën en verbeelding mee te bouwen aan de ruimte van hun dromen? Maak kennis met drie inspirerende praktijkverhalen met elk een eigen methodiek.

Wat is de Roadtrip Cultuureducatie?

De Roadtrip Cultuureducatie neemt je mee langs de diversiteit van cultuureducatie i.s.m. boeiende partners en (internationale) sprekers. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we in de verschillende domeinen van cultuureducatie. Steeds verfrissend en actueel, met veel ruimte voor ontmoeting.

Over de sessie

Onze wereld bestaat uit ruimte, mensen en materialen. Deze fysieke, concrete setting bepaalt ons meer dan we denken. Architectuur kan rust brengen of onrust, veiligheid of uitdaging. Hoe ervaren kinderen en jongeren de omgeving waarin ze leven? Wat is voor hen belangrijk, wat hebben ze nodig? En op welke manieren ga je daarover in gesprek?

Drie cultuureducatieve praktijken die zich richten op ruimte en architectuur gaan met deze vragen aan de slag. Elk praktijkverhaal bevat een inspirerende methodiek om de begrippen ‘ruimte’ en ‘omgeving’ te bemiddelen bij jonge mensen. Na de voorstelling van de cases gaan we in gesprek en koppelen we terug naar de eigen praktijk.

De drie praktijkcases:

Programma

12u30 - Onthaal & lunch
13u00 - Intro publiq
13u15 - Rosan Meijer (Vlaams Architectuurinstituut) licht het Kindereiland toe en verkent de vraag: wat hebben families nodig om samen te reflecteren over hun omgeving?
13u45 - Tammy Wille (MAS) vertelt hoe samenwerking en participatie hebben bijgedragen aan het creëren van een inclusieve beleving in de familie-expo Iemand Thuis?
14u15 - Pauze
14u35 - Arlette van Overvelt (Kunst in Zicht) bespreekt hoe je een authentiek gesprek kan faciliteren tussen kinderen, jongeren en kunstenaars over heersende ideaalbeelden.
15u05 - Na de voorstelling van de cases gaan we in gesprek en koppelen we terug naar de eigen praktijk.
16u20 - Outro publiq
16u40 - Receptie
17u00 - Einde

Praktisch

 • DATUM:

  12.03.2024

 • UUR:

  12:30u tot 17:00u

 • LOCATIE:

  DE SINGEL

 • ADRES:

  Desguinlei 25, 2018 Antwerpen (BE)

 • PRIJS:

  €40 (€48,40 incl. btw)
  Kom je met collega's? Dan betaal je als organisatie €40 voor dit event. Elke collega schrijft zich apart in. Gebruik dezelfde facturatiegegevens bij de inschrijving.

 • AANTAL:

  Maximum 30 deelnemers

 • ORGANISATIE:

  publiq in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut, Kunst in Zicht en het MAS

 • BEREIKBAARHEID:

  Openbaar vervoer: neem vanaf station Antwerpen-Centraal tram 2 of 6 (20 minuten) of wandel vanaf station Antwerpen-Zuid (15 minuten).
  Auto: DE SINGEL ligt vlak naast de ring rond Antwerpen en net buiten de lage-emissiezone. Parkeer je auto op de betalende parking Desguinlei.

 • MET DE STEUN VAN:

  de Vlaamse Gemeenschap

In alle zalen van DE SINGEL zijn er plaatsen voorbehouden voor rolstoelgebruikers. Gelieve op voorhand contact op te nemen met tickets@desingel.be, dan voorzien we een plaats. Om de zalen te bereiken kan je gebruik maken van een lift. Kom binnen via de hoofdingang van DE SINGEL en begeef je langs de helling links van de trap om de lift te nemen. Meer info over de toegankelijkheid