Tentoonstelling

Unfolding the Archives #5 Diarama

23 juni 2022 - 11 september 2022
doorlopend geopend
De Singel (Expoplein), Antwerpen

Voor de vijfde editie van Unfolding the Archives presenteert het Vlaams Architectuurinstituut een selectie dia’s uit haar collectie. Een digitaliseringsoperatie eind 2021 zorgde voor ca. 35.000 gedigitaliseerde dia’s die de verschillende aspecten van de architectuurpraktijk in beeld brengen. In de interactieve tentoonstelling Diarama kan je zelf wisselende collages van dia’s maken.

Een blik op de wereld

De beelden in Diarama geven een zicht op de architectuurpraktijk in al haar aspecten, door de ogen van de betrokkenen. Een architect doet namelijk veel meer dan enkel ontwerpen. De beelden tonen bijvoorbeeld studiereizen. Met een oog op de wereld verruimt de architect zijn blik en maakt hij de vertaalslag naar zijn eigen context. Er zijn ook veel beelden met een documentaire invalshoek. Ze capteren hetbouwproces , belangrijke gebeurtenissen, of ze ondersteunen lessen en restauratieprojecten. Ten slotte verkennen de dia’s ook artistieke ambities: met een bewust fotografisch oog legt de architect eigen werk en dat van andere architecten en kunstenaars vast op beeld.

Om een idee te geven van al deze verschillende aspecten, haalt Diarama beelden uit verschillende architectuurarchieven:

 • Architect Frans De Groodt (1912-2009) vormde zich als architect in de jaren 1930 en later als stedenbouwkundige. Zijn interesse lag vooral bij het historisch erfgoed en de restauratie van monumenten. Zijn collectie dia’s documenteert zijn architectuurreizen die hem inspireerden voor zijn architectuurpraktijk en in het onderwijs en verenigingsleven. Er zijn ook reeksen over bepaalde regio’s en specifieke thema’s.
 • Architect Georges Baines (1925-2013) was een bekroond architect bekend om eigen werk in internationaal modernisme en zijn restauraties van modernistische gebouwen. Zijn collectie dia’s documenteert zijn studiereizen, het eigen oeuvre, zijn grote interesse voor Le Corbusier en bevat ook beeldmateriaal voor zijn lesopdrachten.
 • Architect Lou Jansen (1935-2019) was een architect die vanaf de jaren 1960 een architectuurproductie in laat modernisme realiseerde. Zijn collectie dia's ontstond vanuit zijn architectuurpraktijk, studiereizen en docentschap.
 • Architect Dries Jageneau (1949-1993) werkte als architect voor de stad Antwerpen, was actief lid van Aktiegroep Oude Stad en Vrije Actiegroep Antwerpen en was een pionier in het mobiliteitsdenken in België. Zijn diacollectie geeft neerslag van zijn bezigheden (1970-90).
 • Architect Christian Kieckens (1951-2020) was een architect en actief in het architectuuronderwijs maar ook gangmaker in de kunst en cultuur en legde mee de basis van de huidige rijke architectuurcultuur in België. Zijn diacollectie documenteert zijn studiereizen die hij ondernam ter ondersteuning van zijn werk en onderzoek.

Unfolding the Archives #5 Diarama is een interactieve tentoonstelling. De selectie van dia's werden op een magnetische drager afgedrukt en kunnen eenvoudig verplaatst worden op de wand. Ga zelf aan de slag en stel je collage samen met de beelden die jou inspireren.

Praktisch

 • DATUM:

  23.06.2022-11.09.2022

 • OPEN:

  doorlopend geopend

 • INKOM:

  gratis

 • TOEGANG:

  toegankelijk voor rolstoelgebruikers

 • LOCATIE:

  De Singel (Expoplein)

 • STRAAT:

  Desguinlei 25

 • POSTCODE:

  2018

 • STAD:

  Antwerpen

 • ORGANISATIE:

  Vlaams Architectuurinstituut en De Singel


Maquette van de Vleeshuiswijk in Antwerpen, 1965, ontworpen door Dries Jageneau en Armand Vermeyen’, uit het archief van Dries Jageneau, Collectie Vlaams Architectuurinstituut – Collectie Vlaamse Gemeenschap

Unfolding the Archives

In de reeks Unfolding the Archives toont het Vlaams Architectuurinstituut topstukken, verborgen schatten en merkwaardige ontdekkingen uit zijn collectie. Ze verrijkt hedendaagse thema’s in de architectuur met een historische dimensie, toont nieuw verworven archieven voor het eerst aan de bezoeker, of belicht markante figuren of momenten uit de architectuurgeschiedenis.

Meer over dit project