Lezing / congres

Wiki Women Talk

9 november 2022
Theaterstudio, De Singel
Antwerpen

In het verlengde van de Wikipedia schrijfsessie op 9 november wordt er dezelfde avond een Wiki Women Talk georganiseerd door vzw Vrouwentongen. Met gastsprekers Suzon Ingber, Élise Van Thuyne en Linde Freya Tangelder en moderator Evelien Pieters.

Interieurarchitectuur en interieurontwerp worden historisch als vrouwelijke disciplines gezien. In het ontwerponderwijs zijn de vrouwelijke studenten inderdaad sterk vertegenwoordigd. Toch komen er in de opleidingen nauwelijks vrouwelijke rolmodellen aanbod. Bovendien wees het onderzoek van Hilde Heynen uit dat ondanks er meer vrouwen dan mannen afstuderen, toch minder vrouwen actief zijn in het veld.

Over de sprekers

Suzon Ingber
Ingber studeerde, onder het directeurschap van Renaat Braem, aan het voormalige Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunde en Stedenbouw in Antwerpen. Ze kreeg er ontwerpvakken van onder andere Jules De Roover. In 1968 richtte ze haar eigen praktijk op. Naast interieurs ontwierp Ingber ook meubels en objecten. Haar activiteiten bleven niet enkel tot België beperkt, ze was ook internationaal actief. Het werk van Suzon Ingber werd opgenomen in verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Meer info over Suzon Ingber

Élise Van Thuyne
Met haar achtergrond in de taalkunde bevindt haar werk zich op het kruispunt van architectuur en poëzie. Gestart in 2005 als autodidact, heeft ze in totaal aan meer dan 80 projecten gewerkt. Ze werkt mee aan de herbestemming van de Sint-Hubertuskerk dat getransformeerd wordt tot archief- en cultuurhuis voor het Vlaams Architectuurinstituut. Ze staat in dit project Els Claessens en Tania Vandenbussche van ectv architecten en Ann Verdonck van Feniks bij.
Meer info over Élise Van Thuyne

"Door meer oog te hebben voor gelijkwaardige verhoudingen aan mannelijke en vrouwelijke ontwerpers bij zulke [architecturale] projecten, zouden meer vrouwen mee vorm kunnen geven aan de architectuur, stedenbouw en ontworpen omgeving van de toekomst."
‐ - Linde Freya Tangelder

Linde Freya Tangelder

Linde Freya Tangelder richtte in 2014 de in Brussel en Antwerpen gevestigde ontwerpstudio Destroyers/Builders op. De ontwerppraktijk voert projecten uit die variëren van opdrachten tot zelf geïnitieerde projecten en strekt zich uit over de gebieden van zowel architectonisch meubilair als interieurprojecten. Tangelder werd in 2019 erkend als Designer van het Jaar. Ze is lid van BRUT, een Belgisch designcollectief. Linde Freya Tangelder is een van de vijf ambassadrices van Wiki Women Design. Lees hier haar statement.
Meer info over Linde Freya Tangelder

Evelien Pieters
Ir. Evelien Pieters is opgeleid als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast volgde ze een opleiding cultuurmanagement aan de Management School van de Universiteit Antwerpen. Ze richtte Buro Evelien Pieters op, een praktijk voor onderzoek, projectcoördinatie en zakelijk management van projecten rond architectuur, stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening. Sinds 2013 is Pieters deeltijds zakelijk leider bij AR-TUR, platform voor architectuur en ruimte in de Kempen. Ze werkt mee aan het project Wiki Women Design.
Meer info over Evelien Pieters

Praktisch

 • DATUM:

  9 november 2022

 • UUR:

  20:00u - 21:30u

 • LOCATIE:

  Theaterstudio, De Singel
  Desguinlei 25, Antwerpen

 • DEELNAME:

  €10

 • TICKETS:

Dezelfde dag vindt de Wikipedia Schrijfsessie - Vrouwelijke ontwerpers van 9:30u tot 16:00u in de Blauwe Foyer in De Singel plaats. Met een demonstratie van Geert Van Pamel (voorzitter Wikimedia Belgium) over het publiceren van artikels op Wikipedia.
Deelname aan deze schrijfsessie is gratis. Wil jij graag bijdragen als student of als vrijwilliger? Schrijf je in via deze link.

May Neama with her work for the provincial prize for graphic arts 1965 Collection City of Antwerp Letterenhuis Wiki Women Design main image project page

Wiki Women Design

Het Vlaams Architectuurinstituut wil vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de ontworpen omgeving in België – van (interieur)architectuur en grafisch ontwerp tot mode en productdesign – aan het licht brengen. Vele vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van erfgoedinstellingen, onderzoekers en verzamelaars, en daarmee ook buiten beschouwing van de canon. Dit project beoogt met Wikipedia edit-a-thons of schrijfsessies de bijdrage van vrouwen te registreren en te ontsluiten op Wikipedia en deze achterstand in te halen.

Meer over dit project