Lezing / congres

ACROSS | Mamout Architectes

23 februari 2021
20:00u
Online
Facebook Live

In de lezingenreeks ACROSS geven de Brusselse architecten van Mamout op 23 februari een onlinelezing. Architect Els Claessens van het bureau architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche verzorgt de inleiding. Volg de lezing live op de Facebook-pagina's van A+ en het Vlaams Architectuurinstituut.

Op dit moment werkt Mamout Architectes aan het nieuwe cultureel centrum van Jette, een project dat vertrekt vanuit een bestaande, verlaten structuur. Tegelijk renoveren ze een gebouw met sociale appartementen in Ganshoren. In al hun projecten trachten ze de bestaande structuur te bewaren om er een wisselend programma in onder te brengen.

Mamout experimenteert voor een opdracht altijd met verschillende volumes en produceert daarom veel kleine studiemaquettes uit wit papier. Deze voorbereiding helpt hen om bij renovatieprojecten meer vertrouwd te geraken met het bestaande gebouw.

Bij het uitwerken van hun projecten komt materialiteit pas in een tweede fase aan bod . Dachy en Busana hechten veel belang aan het hergebruik van materialen en aan de circulaire economie. Een goed voorbeeld is hun Charles Malis-project. Hier transformeerden ze een voormalige sigarettenfabriek tot de gemeentelijke administratieve dienst van Sint-Jans-Molenbeek. De vloer bestaat gedeeltelijk uit gerecupereerde Brusselse kasseien, wat het publieke karakter van het gebouw benadrukt.

Praktisch

 • DATUM:

  23.02.2021

 • UUR:

  20:00u

 • LOCATIE:

  Facebook Live

 • TAAL:

  Nederlands/Engels

 • ORGANISATOR:

  A+ Architecture in Belgium i.s.m. het Vlaams Architectuurinstituut en de architectuurfaculteit van de ULiège

 • MET STEUN VAN:

  Fédération Wallonie-Bruxelles, Vlaamse Gemeenschap, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Culture Cultuur