De tentoonstelling Ensembles toont aan de hand van projecten uit diverse Europese landen hoe de samenwerking tussen ontwerpers en makers tot nieuwe oplossingen in architectuur kan leiden.
Ambacht wordt vaak geassocieerd met een zekere nostalgie, met kwaliteiten van vakmanschap die in het hedendaagse bouwen verloren zijn gegaan. Maar ambacht kan ook de sleutel zijn tot innovatie in architectuur: voor de combinatie van oude ambachten met nieuwe technieken, met duurzame oplossingen en met het herbekijken van de organisatie van denk- en handwerk.
De tentoonstelling Ensembles toont aan de hand van projecten uit diverse Europese landen hoe de samenwerking tussen ontwerpers en makers tot nieuwe oplossingen in architectuur kan leiden. Maar ze toont ook hoe deze samenwerking verrijkend is voor alle betrokkenen; van de architect die zijn vak opnieuw leert waarderen tot de bouwer die erkenning krijgt voor zijn vakmanschap.
Ensembles is daarnaast een onderzoek naar de poëzie die vanuit samenwerken kan ontstaan. De Expozaal van deSingel wordt omgetoverd tot een ruimte waarin architecturale situaties en objecten hun eigen verhaal vertellen: een verzameling raamkozijnen die nieuwe ideeën toont die tot stand kwamen in de samenwerking tussen architectuurstudenten en scholieren van een vakopleiding, een installatie die de schoonheid van de lasnaad in de structuur van gebouwen toont, of een muur die de oneindigheid aan mogelijkheden toont voor de metselaar om een baksteen tot leven te brengen.
VAi-vitrine
Het Vlaams Architectuurinstituut toont in de marge van de tentoonstelling Ensembles het resultaat van een ontwerpoefening: textielontwerpster Nathalie Van Der Massen liet zich inspireren door het archief van Bataille & ibens en stelt haar ontwerp tentoon in de VAi-vitrine.
30.09.2016 tot 15.01.2017
deSingel Internationale Kunstcampus
Desguinlei 25
2018
Antwerpen
Christoph Grafe en Bart Tritsmans
Asli Cicek
Vlaams Architectuurinstituut en deSingel