Tentoonstelling

Installatie Stynen op schaal

Stynen op schaal crop vwx
Copyright
11 oktober 2018 - 20 januari 2019
deSingel
Antwerpen

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect bouwen leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek in en rond kunstcampus deSingel aan een installatie geïnspireerd op enkele iconische gevels van Stynen.

En dit onder het goedkeurend oog van architectenbureau Eagles of Architecture en onder begeleiding van kunstenorganisatie De Veerman. Bij elk bezoek aan deSingel zie je de installatie groeien.

Stynen op schaal
Met de steun van Stad Antwerpen nodigt het Vlaams Architectuurinstituut leerlingen van de derde graad Architecturale Vorming (H. Pius X-Instituut) en Houttechniek (Don Bosco Hoboken) uit om Léon Stynen te leren kennen en hun frisse blik op zijn architectuur met iedereen te delen. Vanaf de opening van de tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' op 11 oktober kan je samen met hen de wereld en geest van Léon Stynen ontdekken. Met fotografieopdrachten, ontwerpsessies en technische tekeningen worden de leerlingen uitgedaagd om de visie van de architect te herinterpreteren. Ze worden bijgestaan door kunstenorganisatie De Veerman en architectenbureau Eagles of Architecture, het bureau dat het ontwerp van de houten gevels en de scenografie van de tentoonstelling bedacht.

In de installatie speelt Eagles of Architecure met het ritme en de diepte van de gevels die Stynen creëerde. Ze brengen het Antwerpse stadsbeeld tot bij deSingel. De leerlingen bouwen verder op het ontwerp van de architecten. Het resultaat in de wandelgangen, in de binnentuin en op het plein van deSingel toont zowel de architectuur als het vakmanschap en de techniek die nodig zijn om het ontwerp te realiseren.

Stynen op schaal is een initiatief het Vlaams Architectuurinstituut in coproductie met deSingel en in samenwerking met H. Pius X-Instituut, Don Bosco Hoboken, De Veerman, Monica Monté en Eagles of Architecture. Het project werd gerealiseerd met de steun van Stad Antwerpen en Canon Cultuurcel.

Praktisch

 • DATUM:

  11.10.2018 tot 20.01.2019

 • LOCATIE:

  deSingel Internationale Kunstcampus

 • STRAAT:

  Desguinlei 25

 • POSTCODE:

  2018

 • STAD:

  Antwerpen

 • ORGANISATOR:

  Vlaams Architectuurinstituut en partners

Campagnebeeld Stynen2018. Léon Stynen met de maquette van het Economische Centrum in Antwerpen, circa 1969. (Archief Paul De Meyer) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut. Langdurige bruikleen Vlaamse Gemeenschap)

Stynen2018

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.

Meer over dit project