Lezing / congres

Tom Avermaete: Stynen in Chandigarh

Chandigarh mpb
Copyright
4 december 2018
deSingel
Antwerpen

Voor de opening van de tentoonstelling Stynen in Chandigarh op 4 december in deSingel geeft architectuurhistoricus Tom Avermaete (ETH Zürich) een lezing over hoe Léon Stynen via zijn foto’s van de Indiase stad Chandigarh een dialoog start met Le Corbusier, de grootmeester van de moderne architectuur.

Fotografie en architectuur hebben een lange verwantschap. Zo ook in het werk van Léon Stynen. In 1963 fotografeert Stynen in opdracht van de BRT Chandigarh, de stad die werd betiteld als ‘het meest radicale ontwerp van de moderne architectuur’. Ontworpen door de Zwitserse architect Le Corbusier in 1947 als een van de nieuwe hoofdsteden van het onafhankelijke India, trok ze internationaal de aandacht van architecten en critici. Leon Stynen was een van hen. Net als vele andere ontwerpers legde hij dit fenomeen van de moderne architectuur vast op de gevoelige plaat, maar wel op een heel eigen wijze met veel oog voor het architectuurdetail.

Praktisch

 • DATUM:

  04.12.2018

 • LOCATIE:

  deSingel

 • STRAAT:

  Desguinlei 25

 • POSTCODE:

  2018

 • STAD:

  Antwerpen

 • ORGANISATOR:

  Vlaams Architectuurinstituut

Campagnebeeld Stynen2018. Léon Stynen met de maquette van het Economische Centrum in Antwerpen, circa 1969. (Archief Paul De Meyer) (Collectie Vlaams Architectuurinstituut. Langdurige bruikleen Vlaamse Gemeenschap)

Stynen2018

2018 is het jaar waarin het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel, de Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen het oeuvre van de Belgische modernistische architect Léon Stynen (1899 – 1990) via tal van activiteiten in de kijker plaatsen.

Meer over dit project