Gent Wereldtentoonstelling 1913
In 2013 is het 100 jaar geleden dat de stad Gent haar wereldtentoonstelling organiseerde. Al wordt de impact van de wereldtentoonstelling op ‘historisch’ Gent niet meer erkend als buitengewoon, ze was niettemin de aanleiding voor een grondige renovatie van de binnenstad en voor de verandering in de omgang met architectuur en infrastructuur. De stad zelf werd tentoon gesteld aan de hand van gepriviligeerde, geconstrueerde zichten -denk aan de St. Michielshelling als belvédère voor de Gras- en Korenlei en aan de drie torens uit de Gentse kuip.
Het ontwerpend onderzoek van Gijs Van Vaerenberg voor Jonge Makers, denkers, dromers resulteert in het ontwerp van nieuwe architectuurobjecten die fungeren als belvedère. Deze kijkmachines moeten de blik richten naar de omgeving en een nieuwe kunstmatige orde tonen. Een hedendaags en kritisch perspectief voor en op Gent was de vraag voor het onderzoek, het resultaat kan zowel een materiële concrete als een efemere conditie inhouden die zowel architectuur als architectuurkritiek uitdaagt.
Opening & debat:
Woensdag 7 november 2012 (Muziekstudio) om 20 uur
met Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, Jo Lefebure (Cel Architectuur stad Gent), Rika Devos (UGent, ULB), Ronald Van de Sompel (onderzoeker, curator), Bart Keunen (UGent) en Christoph Grafe (VAi).
Over Gijs Van Vaerenbergh
Gijs Van Vaerenbergh is een samenwerkingsverband opgericht in 2007 door Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh. Ze creëren projecten in de publieke ruimte. Het gaat vaak om sitespecifieke ingrepen, installaties en constructies die een interactie met de omgeving tot stand brengen. Dat levert een artistieke praktijk op die in het teken staat van een onderzoek naar de fundamenten van het construeren zelf en de impact daarvan op de toeschouwer. Het duo gebruikt de architecturale taal op een oneigenlijke manier, als medium voor relatief autonome en zelfreflexieve projecten. Door die aanpak is het werk van Gijs Van Vaerenbergh leesbaar op verschillende niveaus, van meta-architecturaal tot artistiek.
Over het tentoonstellingsconcept Jonge Makers, denkers, dromers - architectuur in Vlaanderen
deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut bieden acht jonge architectenbureaus gedurende twee seizoenen een platform aan om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp aan een breed publiek voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend een onderzoek uit te werken.
Jonge makers denkers dromers - architectuur in Vlaanderen’ laat u kennismaken met een nieuwe generatie ontwerpers uit Vlaanderen. Poëtisch, creatief, maatschappelijk bewogen, bevragend, onderzoekend en kritisch.
Het zijn prikkelende oefeningen die oplossingen kunnen aanreiken voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties. Ze bieden stof voor een kritisch debat, niet alleen tussen verschillende generaties architecten maar ook tussen architecten en publiek. De ontwerpen worden eenvoudig gepresenteerd op de muren van onze wandelgangen. Daar kan u ze ook direct becommentariëren. Open, vrij en vrank.
Meer info over de tentoonstellingsreeks
Praktisch tentoonstelling:
Open van woensdag tot zondag van 14u00 tot 18u00 en bij voorstellingen , gesloten op maandag en dinsdag en op feestdagen
Gratis
Samenwerking met:
UGent, vakgroep Architectuur en Stedenbouw
Met de steun van Goedhart Repro
Rondleidingen
op zondag 18/11 en zondag 16/12 kan u om 14u00 een rondleiding volgen in de architectuurtentoonstellingen. Inschrijven via tickets@desingel.be
max. 20 personen op aanvraag € 60, reserveren via www.antwerpenaverechts.be