abA - Passiefhuis met huid van textiel, Asse
Copyright
BLAF ARCHITECTEN - ASSE

abA

De gemeente Asse ligt tussen Aalst en Brussel en wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid groen. Dit valt ook op in de woonwijk waar het huis gesitueerd is. Het passiefhuis contrasteert er met een aantal jaren 60 woningen. Architecte en bewoonster Barbara Oelbrandt heeft met de hulp van BLAF Architecten deze woning kunnen realiseren.

Het passieve huis behoudt zijn energie door een goede materiaalkeuze. De constructie van beton en metselstenen zorgt voor een langzame op- en afname van de warmte. Het behoud van het klimaat wordt mede mogelijk gemaakt door het driedubbele glas en de hardschuim-isolatieplaten waarmee de constructie is ingepakt. Om verder kieren te dichten wordt op de begane grond over de isolatieplaten EPDM-folie gekleefd, om de traditionele gevelsteen te vermijden.
De huid van textiel is een doek opgebouwd uit glasvezel. Deze doeken worden met behulp van Padoek hardhout op houtvezeplaten bevestigt.

Ook binnenin ademt het huis geen jaren 60-sfeer meer uit. De design trap, die ook als kast dient, trek alle aandacht naar zich toe. In de woonkamer zorgen smalle betonnen pilaren voor een doorlopende ruimte naar buiten.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Hylke Visser (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Witteramsdal 14

1730 Asse

België

DATUM VOLTOOID:

01-04-2009

PERMALINK:

Meer gebouwen