Huis G-S, Gent
Copyright
GRAUX & BAEYENS ARCHITECTEN - GENT

Huis G-S

Verbouwing van een negentiende-eeuws hoekhuis met een uniek zicht op de oude havendokken van Gent. De architecten Graux & Baeyens hebben een symbiose gecreëerd tussen de typologie van de bestaande woning en een open hedendaagse invulling.

De buitengewone locatie vormt het uitgangspunt van het project. Door de creatie van open ruimtes met strategische uitsnijdingen omkadert House G-S zichten op de omliggende omgeving. Ieder canvas focust op een verschillend aspect van het landschap, van een panoramisch overzicht tot een fragment of detail.

De driehoekige inkom opent zich naar een smalle steeg en spoort aan om op zoek te gaan naar verborgen patronen, details en anomalieën in het landschap. Op de eerste verdieping nodigt de brede leefruimte de bezoeker uit om in het raamkader te stappen. Zo ontplooit zich een volledig perspectief op de watervlakte.

In tegenstelling tot een klassieke woning zijn de woonfuncties in omgekeerde volgorde binnen de bestaande buitenwanden gestapeld. Die omkering creëert privacy, meer daglicht en interessantere uitzichten. De slaapruimtes bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping, de leefruimte op de eerste. De keuken met eetplaats krijgt een dakterras op de bovenste verdieping. Op dat terras, omgeven door de oude bestaande buitenmuren, wordt de volledige omgeving onthuld.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Sassekaai 43

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

2011

PERMALINK:

Meer gebouwen