KPG, Gent
Copyright
URA YVES MALYSSE KIKI VERBEECK - GENT

KPG

Met het project ‘Stedelijke woonkavels’ wil de stad Gent inzetten op het herdenken en herbouwen van de individuele rijwoning. Het Stadsontwikkelingsbedrijf AGSOB beschikt over gronden in de oude stadgordel. Op die kavels wil het vernieuwende, kwalitatieve stadswoningen realiseren voor jonge gezinnen die de concurrentie aankunnen met de vrijstaande woning in de stadsrand. (…)


Zonder concrete site maar wel met duidelijke richtlijnen werd via een architectuurwedstrijd een prototypische rijwoning ontwikkeld. Het prototype van URA bestaat uit een opeenvolging van kamers. De totale lengte en breedte van de woning zijn vanuit elke kamer zichtbaar, wat de ruimtelijke beleving vergroot. Door een aantal ‘niveauverschillen’ te introduceren krijgt iedere ruimte zijn eigen identiteit. Een licht verhoogde keuken belet inkijk vanop straat maar biedt sociaal contact. De eetplaats krijgt natuurlijk licht in relatie tot een introverte lichtkoer. De ervaring van de leefruimte wordt versterkt door de tuin die een ommuurde patio wordt, waardoor een binnen- en buitentuinkamer ontstaat. Om het gebruikscomfort te maximaliseren zijn alternatieve bewegingsstromen doorheen de kamers mogelijk. Deze principes blijven gehanteerd in het project op de Meulesteedsesteenweg. Vanuit een budgettaire uitdaging werd uitgepuurd in de ruimtebepalende geleding van de structuur. De naaktheid van het materiaalgebruik toont de essentie van iedere ruimte.

Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Projectdetails

VOLUME:

640 m³

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Meulesteedsesteenweg 51

9000 Gent

België

DATUM VOLTOOID:

01-06-2011

PERMALINK:

Meer gebouwen