Architectuurboek Vlaanderen, Villa Zeegers - Dumon, Destelbergen
Copyright
BARAK - HEUSDEN-DESTELBERGEN

Villa Zeegers-Dumon

Het bakstenen paviljoen met twee verdiepingen werd ontworpen door Tijl Vanmeirhaeghe in samenwerking met Carl Bourgeois voor een echtpaar met vier kinderen.

Een eenvoudige geometrie van ruimten, sommige volledig ingesloten, andere in sequentie, stuurden het ontwerp.

Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°11 - auteur Christoph Grafe

In het midden van het bebost perceel trok Barak een kleine woonfabriek op, letterlijk en figuurlijk.

Het gevraagde bouwprogramma wordt vertaald in een eenvoudige tweelagige woning met een vierkante footprint. In het interieur domineert vooral het kamerprincipe. Opvallende tegelpatronen in de leefruimtes verwijzen naar de oude burgerwoningen van weleer. Het is vooral de gevel van de woning die hier het verschil wil maken. In schril contrast met de omgeving waar de ene moderne woning naast de andere terug te vinden is, kiest Barak voor in veldovensteen opgetrokken gevelmetselwerk. Vanuit de gulden snede ontstaat een benedenzone, uitgevoerd in steens metselwerk, en een bovenzone waarin verdiept halfsteens metselwerk de gevel verder karakteriseert. De vormgeving van randen, de middenkolommen tussen de verdiepte zones en de dichtgemetselde ramen moeten de verwijzing naar het fabriekstype versterken.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau.

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Reukenwegel 25

9070 Heusden-Destelbergen

België

DATUM VOLTOOID:

01-03-2012

PERMALINK:

Meer gebouwen