Urban Villa, Ukkel
Copyright
OFFICE KERSTEN GEERS DAVID VAN SEVEREN - UKKEL

Urban Villa

Brussel heeft een interne periferie. Een idyllisch, groen landschap dat men aan de rand van de stad verwacht, bevindt zich er middenin. Deze specifieke situatie is zeer kwetsbaar. Om deze schijnbaar vrijstaande woning in dit parkachtige gebied uit te breiden, werd er door Office Kersten Geers David Van Severen besloten om het bestaande subtiel te onderlijnen, het ‘status quo’ te bevestigen, en tegelijkertijd, om de uitbreiding zelf te laten verdwijnen net door ze extreem zichtbaar te maken.

De uitbreiding bevindt zich onder het bestaande huis en creëert zo zijn piëdestal. Deze sokkel presenteert het bestaande huis als een tentoongesteld object: goed onderhouden, schoongemaakt, maar ontdaan van zijn belangrijkheid. Het huis wordt een nachthuis, een spookhuis op een nieuwe, ondergrondse villa. De villa is tegelijkertijd oud en nieuw. Het is ontworpen als een reeks kamers omlijnd door kolommenrijen. Het kolomritme definieert de ruimtes en hun sequentie: een set kamers zonder bepaalde functie.

De villa presenteert zichzelf als de ‘ruïne’ van een huis: een set aan tectonische elementen die een ruimtelijke hiërarchie bepalen. Soms zijn de ruimtes open, soms worden ze indirect verlicht. De structuur bestaat uit massieve betonnen kolommen en balken. Dit structureel concept wordt een ruimtelijk concept: betonnen kolommen worden houten kolommen (grijs getint zoals beton) bij de overgang tussen binnen en buiten, en zetten zo de isolatielijn verder.

Dit gebouw is gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door het architectuurbureau.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Adolphe Dupuichlaan 28

1180 Ukkel

België

DATUM VOLTOOID:

01-02-2013

PERMALINK:

Meer gebouwen