Vernieuwbouw Borremans
Copyright
ROB MOLS - LEUVEN

Vernieuwbouw Borremans

Dit stadsperceel van amper 31 vierkante meter werd niet zo lang geleden nog ingenomen door een krot. Vandaag prijkt er een kwaliteitsvolle, lichte en ruimtelijke stadswoning.

Het nieuwe houten huis werd tussen de gemene muren in geschoven. De houten draagvloeren zijn zichtbaar gebleven. De gevelafwerking is een dunne huid van witte aluminiumplaten. Gegalvaniseerde L-profielen ritmeren de gevelopbouw en zorgen via perforaties voor de bevestiging van gevelgroen. Een kavelbreed plooiraam op de bovenste etage brengt licht in het hart van de woning en - via een geperforeerde trap - tot op de lagere verdiepingen. Een zuidgerichte 'low-tech'-groene voorgevel doent dienst als filter voor de omgevingslucht: samen met het verborgen dakterras vormt het een alternatief voor het klassieke stadstuintje.

Met steigerhout als vloer voor de overdekte inkom/ fietsstalling, wasdraad als klimhulp voor de klimplant en zakjes ter vervanging van bloembakken, heeft de bouwdame zich de buitenruimte eigen gemaakt. De nieuwe stadswoning is zowel op kleine schaal als in een bredere context duurzaam. Ze kan een positieve impuls geven aan de hele buurt.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Lepelstraat 22

3000 Leuven

België

DATUM VOLTOOID:

01-2013

PERMALINK:

Meer gebouwen