Woning Borghs -Van Ammel, Turnhout
Copyright
DMVA ARCHITECTEN - TURNHOUT

Woning Borghs - Van Ammel

De woning Borghs-Van Ammel bevindt zich binnen de ring van de stad Turnhout. Het huis valt op in het straatbeeld door zijn gesloten karakter naar de straat toe. De voorgevel bestaat volledig uit donkergrijze baksteen. Ter hoogte van de raamopeningen in de voorgevel werd een maaswerk gecreëerd door een aantal stenen weg te laten. Op die manier geeft de gevel geborgenheid aan de woning. Tegelijkertijd heeft het maaswerk ook een zonwerende functie. Voor het zadeldak aan de straatkant werden leipannen gebruikt.
De achtergevel en het zadeldak aan de kant van de tuin bestaan volledig uit groen U-vormig profielglas en floatglas. Deze gevel zorgt voor contact met de tuin en voldoende lichtinval en sfeer in de woning. Binnenin de woning werden de materialen gebruikt in hun zuivere vorm. Beton voor de vloeren en dragende muren, wit geschilderde invumwanden en de vloer uit grijs beton werd gepolijst. De wand die de gang op het gelijkvloers van de leefruimte scheidt, bestaat uit rood glas. Ook het kader van de voor- en achterdeur en het veluxraam aan de voorzijde zijn rood.

Door het open-gesloten karakter van de gevels vormt dit zowel een concept voor het licht in de woning als voor de functieverdeling. Vooraan is de woning meer gesloten waardoor zich aan deze kant de dienstfuncties bevinden. Aan de kant van de tuin, de open zijde van de woning, zijn de leefruimte en slaapkamers gevestigd. Wat opvalt aan het plan is dat er op het gelijkvloers een straat gevormd wordt van de voordeur tot aan de achterdeur. Deze refereert naar een typische Vlaamse steeg. De tuin bevindt zich in het Noorden. Via de volledig beglaasde gevel zal dus minder snel rechtstreeks zonlicht binnen vallen, waardoor de bewoners geen zonwering moeten voorzien en optimaal kunnen genieten van het uitzicht.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Ine Mertens (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

ARCHITECT:
TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Nachtegalenstraat 30

2300 Turnhout

België

DATUM VOLTOOID:

01-07-2007

PERMALINK:

Meer gebouwen