Woning Debruyckere, Maldegem
Copyright
TOMAS NOLLET & HILDE HUYGHE - MALDEGEM

Woning Debruyckere

De woning, in 2002 ontworpen door het architectenduo Tomas Nollet en Hilde Huyghe uit Brugge, werd in 2008 voltooid.

De eengezinswoning is gerealiseerd op een oude verkaveling aan de rand van Maldegem in de Gidsenlaan. Er bevindt zich voor de woning een toegang tot het stadspark. De oriëntatie van de woning is niet ideaal, want de tuin bevindt zich aan de noordkant. Binnenin de woning kan er heel veel natuurlijk licht binnengetrokken worden door de grote glasoppervlakken, en die troef wordt vooral aan de noordkant toegepast.
Qua materiaalgebruik is dit zeker een vernieuwend project aangezien de woning in een oude verkaveling is opgetrokken, waar je vooral traditionele bakstenen huizen vindt. Deze woning is volledig opgetrokken uit naakt beton en er wordt veel glas gebruikt, die het betonnen volume openbreken en verlichten. Omwille van die kale, ter plaatse gestorte betonstructuurkrijgt het ontwerp een brutalistisch kantje.
De vormgeving van het gebouw is vrij gewoon. Als je je inbeeldt dat het uit baksteen gemaakt is, dan is het gewoon zoals de andere huizen die in die wijk staan. Het is een kubus met een zadeldak erop, zoals de meeste Vlaamse woningen. In de voorgevel zijn er twee uitsnijdingen, een ter hoogte van het dak en een ter hoogte van de voordeur. De uitsnijding bij het dak zorgt voor een klein terrasje bij de aanliggende ruimte en bij de voordeur zorgt het voor een beschermende omgeving wanneer er bezoekers komen.
De volumewerking draait rond een centraal gelegen trappenkoker. Die zorgt voor de verbinding tussen de verschillende ruimtes, maar maakt er ook deel van uit. De garage is half onder de grond geplaatst omdat je dan in de leefruimte erboven een mooi zicht hebt over alle passage langs het huis. De rest van het huis is opgedeeld zoals een typisch Vlaams huis, de eetkamer en de keuken zijn gesitueerd aan de kant van de tuin en op de verdiepingen vinden we dan slaapkamers en badkamer terug.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Elien De Muelenaere (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Gidsenlaan

9990 Maldegem

België

DATUM VOLTOOID:


04-2008

PERMALINK:

Meer gebouwen