Gigos jongerenwerking Sledderlo
Copyright
2DVW ARCHITECTEN - GENK

Gigos jongerenwerking Sledderlo

De Veranda is het nieuwe onderkomen voor de Gigos Jongerenwerking in Genk, gelegen aan de rand van het parkbos in de wijk Nieuw Sledderlo. Het gebouw is een eenvoudige constructie van betonnen kolommen en balken, betonnen geveldelen en glaspartijen. Tegelijk is het gemaakt op maat van de jongeren en de problematiek van de buurt.

Net als het nabijgelegen buurtcentrum en de school beantwoordt de Veranda aan een belangrijke sociale behoefte in de wijk. Het is een instrument dat helpt om een duurzame cohesie in deze nog kwetsbare wijk tot stand te brengen. 2DVW Architecten ontwierp het gebouw in overleg met de jongerenwerkers van Gigos. Het resultaat is een gebouw dat balanceert tussen open en robuust, tussen transparantie en privacy, afgestemd op zijn bewoners, de jongeren.

Het langgerekte gebouw is een schakel, het definieert de overgang tussen park en wijk. De grote glaspartijen van de centrale veranda bieden een weids uitzicht over het park, en laten op die manier de grens tussen twee werelden vervagen. Ook de binnentuinen dragen bij tot dit ‘grensvervagend’ concept. Hier wordt dit effect bereikt door een beweegbaar ‘speelhek’ van roterende houten lamellen. De industriële bouwmethode biedt dan weer een enorme flexibiliteit binnenin. Er kan bijvoorbeeld snel gereageerd worden op nieuwe inzichten voor gebruik of veranderende gebruikerswensen.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.

Projectdetails

ARCHITECT:
PERMALINK:

Meer gebouwen