Els Claessens en Tania Vandenbussche architecten, Lokalen tekenacademie en speelpleinwerking, Lo-Reninge © Hilde Dhaeyere
Copyright
ELS CLAESSENS EN TANIA VANDENBUSSCHE ARCHITECTEN - LO-RENINGE

Lokalen tekenacademie en speelpleinwerking

Vandaag duikt het voormalige schooltje op tussen enkele verkavelingswoningen. In de jaren zeventig verdween de onderwijzerswoning en één vleugel voor de bouw van een brandweerkazerne. In de overgebleven vleugel vonden de plaatselijke bibliotheek en de buitenschoolse kinderopvang onderdak. Toen de brandweerpost overbodig werd, besliste de gemeente op de site ook lokalen voor de tekenacademie en de speelpleinwerking te bouwen. Het ontwerp van architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche en Chris Matthys poogt het gehavende project van Pil en Charbon niet te reconstrueren, noch zoekt het contrast op. De lokalen spiegelen ongecompliceerd maar zorgvuldig de bestaande vleugel en de halve koermuur met een nieuw muurdeel en een vleugel, die de site vervolledigen. Net als de bestaande kreeg ook de nieuwe vleugel een getrapt volume. Deze gestileerde variaties, ook in de verlengde straatmuur, zijn echter geen afgeleiden van maar eerder antwoorden op het bestaande. Achter de straatmuur verbindt een overdekte galerij met zichtbare houten dakstructuur de twee vleugels. Het ensemble krijgt zo, in de bocht van de straat, opnieuw genoeg gewicht om het straatbeeld te structureren.

Deze tekst is gebaseerd op het essay van Maarten Liefooghe, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°14. Wanneer attitudes vorm krijgen.


Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Ieperstraat 12

8647 Lo-Reninge

België

DATUM VOLTOOID:

maart 2019

PERMALINK:

Meer gebouwen