Basisschool De Springplank, Brugge
Copyright
TOM THYS ARCHITECTEN, CARTON123 ARCHITECTEN - BRUGGE

Basisschool De Springplank

De nieuwe school, een ontwerp van Tom Thys Architecten i.s.m. Carton 123 Architecten, is deel van een grootschalig neogotisch ensemble van Louis Delaceserie uit 1883. De school werd met een basisschool van het GO! uitgebreid.

De architecten stemmen hun sobere, ietwat forse gebouw met de nodige omzichtigheid af op de neogotische architectuur. Het is in een hoek van de site gezet en zoekt aansluiting bij het bestaande complex via zijn gabarit en het uniformerende coloriet van dieprode bakstenen.
De planfiguur toont twee beuken met klaslokalen die ten opzichte van elkaar zijn geroteerd, en waartussen de expressieve trapgehelen zijn georganiseerd. Er ontstaat een veelzijdig volume met expressieve zadeldaken. Het gebouw neemt zelfbewust een plaats in tussen het schoolcomplex en de Brugse binnenstad. De volumewerking laat toe dat er perspectieven op het groen worden gevrijwaard en er vanuit het klasinterieur ook in meerdere richtingen zichten naar buiten worden geboden. In de plint van het gebouw werd een overdekte speelplaats uitgespaard. Tussen de bestaande schoolmuur en het nieuwe, opgetilde volume ontstaat een gedifferentieerde speelruimte die alsnog een welomlijnde plek markeert op de uitgestrekte speelplaats. Wat vooral opvalt aan de architectuur is het discreet gehanteerde decorum, bijna zakelijk.

- Deze tekst is gebaseerd op een artikel van Maarten Van Den Driessche, dat werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Hugo Losschaertstraat 5b

8000 Brugge

België

DATUM VOLTOOID:

01-09-2014

PERMALINK:

Meer gebouwen