Stedelijk sportcentrum, Genk
Copyright
BEL ARCHITECTEN, NEY &PARTNERS - GENK

Stedelijk sportcentrum

INDRUKWEKKENDE OVERSPANNING.Het als monument beschermde sportcentrum van Isia Isgour, met zijn opvallende schaaldakconstructie van André Paduart, was dringend aan uitbreiding to. De architecten bedachten een nieuwbouw van drie impressionante, met witte kunststof bekleedde paraboolgewelven. Tweehonderd daklichten zorgen voor natuurlijk licht. De gewelven zorgen voor een expressieve noord- en zuidgevel in witte, geglazuurde baksteen. De ingang zit in de sobere oostgevel, tegenover het zwembad van Isgour, en leidt de bezoeker via een monumentale trap naar de lobby die uitkijkt over de sportvelden.

De nieuwe stedelijke sporthal in Genk is een ontwerp van BEL Architecten en Ney & Partners. Het gebouw met de indrukwekkende dakconstructie laat duidelijk van zich spreken naast het bestaande sportcentrum-zwembad (1975) van de Wit-Russische architect Isia Isgour. Rond de twee gebouwen zal de komende jaren een heus sportpark ontstaan, dat ook de link met de Stiemerbeek zal herstellen.

Het oude sportcentrum is intussen een beschermd gebouw met een bijzondere architecturale waarde. Bij het ontwerp van de nieuwe sporthal kozen de architecten dan ook voor een niet-alledaagse vormgeving met drie paraboolgewelven. Het resultaat staat er, met een eigen identiteit, even sterk en markant als z'n tegenhanger.

De nieuwe sporthal heeft een oppervlakte van 4.800 vierkante meter en een buitenmaat van 80 op 60 meter en is net als het zwembad 18 meter hoog. Het is geen klassieke maar een dubbele sporthal met centraal er tussenin de inkomhal met cafetaria, kleedruimtes en berging. Via de inkomhal leidt een monumentale trap naar de lobby met uitzicht over de speelvelden. Vanaf de tribune heb je als toeschouwer zicht over de gehele sporthal.

Beide gedeelten kunnen elk opgedeeld worden in drie apart te gebruiken speelvelden. Er werd gekozen voor een heel moderne uitrusting, met onder meer elektrisch uitdraaibare plafondborden in plaats van de zware verrolbare torens. De pleinen beantwoorden aan de meest recente richtlijnen voor competitiesport en laten toe grotere tornooien te organiseren.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2015.
Dit gebouw werd gepubliceerd in het Architectuurboek Vlaanderen N°12. Architectuur op maat.

Projectdetails

TYPE GEBOUW:
LOCATIE:

Emiel Van Dorenlaan 144

3600 Genk

België

DATUM VOLTOOID:

01-12-2015

PERMALINK:

Meer gebouwen