De impact van natuurlijke intelligentie van planten op architectuur.
Begin mei 2025 start in Venetië de 19e editie van de Biennale Architettura, de internationale hoogmis van hedendaagse architectuur. Op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) presenteert het team van Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso in het Belgische paviljoen de tentoonstelling Building Biospheres.
Tentoonstelling | 10.05.2025 – 23.11.2025 | Giardini, Venetië (IT)
Hoe kan architectuur verder ontwikkelen onder invloed van natuurlijke intelligentie? Met hun tentoonstellingsconcept Building Biospheres onderzoeken de landschapsarchitect Bas Smets, klimaatwetenschapper Valerie Trouet en bioloog Stefano Mancuso een nieuwe relatie tussen natuur en architectuur. Building Biospheres stelt voor om gebouwen te beschouwen als kunstmatige ruimtes waarin planten een verkoelend microklimaat kunnen produceren en het gebouw actief aansturen wat betreft beregening, ventilatie en belichting. Door gebruik te maken van de nieuwste inzichten in de intelligentie van planten, onderzoekt het project wat dit kan betekenen voor de ontwikkeling van de architectuur.
Het Belgische paviljoen op de Biënnale van 2025 zal dienen als een laboratorium om deze ideeën te verkennen en te demonstreren.
Meer info over het team:
Het kernteam werd in de tweede fase van de wedstrijd bijgestaan door Veronique Patteeuw, Lisa De Visscher, Roxane Le Grelle, Erik De Waele, Dirk De Pauw en Kathy Steppe. In samenspraak met het Vlaams Architectuurinstituut wordt het voorstel de komende maanden verder uitgewerkt.
"Bureau Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso herdefiniëren op een heel actuele manier de relatie tussen architectuur en natuur. Als bezoeker van het Belgische paviljoen zal je letterlijk het effect van de klimaatverandering kunnen voelen."‐ jury tentoonstelling Belgische paviljoen Biennale Architettura 2025
Valerie Trouet is de wetenschappelijk directeur van het Belgische Klimaatcentrum en professor aan de University of Arizona in de VS. Ze behaalde haar doctoraat in Bio-ingenieurwetenschappen aan de KU Leuven in 2004 en werkte als onderzoeker aan PennState University en aan het Swiss Federal Research Institute WSL voor ze in 2011 naar Arizona verhuisde. Als dendrochronologe onderzoekt zij de klimaatverandering van de voorbije tweeduizend jaar en hoe die menselijke systemen en ecosystemen heeft beïnvloed. Ze is auteur van meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en van Tree Story (vertaald in het Nederlands als Wat Bomen Ons Vertellen), een populair wetenschappeiljk boek over dendrochronologie dat in 7 talen vertaald is en de 2020 Jan Wolkersprijs won. Valerie is een Kavli Fellow of the National Academy of Sciences en kreeg in 2023 een eredoctoraat van de Universiteit van Wageningen in Nederland.
Stefano Mancuso is the founder of plant neurobiology and one of the world's leading authorities in this field which explores signaling and communication at all levels of biological organization. He is professor at the University of Florence and has published more than 300 scientific papers in international journals. His last books (translated in 27 different languages) include Brilliant Green: The Surprising History and Science of Plant Intelligence; The Revolutionary Genius of Plants, a New Understanding of Plant Intelligence and Behavior (Galileo Award); The Nation of Plants; The Incredible journey of plants; Tree stories. Some of his recent exhibitions include: The Florence Experiment (with Carsten Holler) at Palazzo Strozzi (2018, Italy); The Nation of Plants during the XXII Triennale di Milano, La Triennale di Milano (2019; Italy); The Botany of Leonardo (with Fritjiof Capra) at Santa Maria Novella (2019, Italy). Symbiosia (with Thijs Biersteker) at Fondation Cartier pour l’art contemporain (2019; France), Econtinuum (with Thijs Biersteker) at NXT Museum (2021, The Netherlands); Mutual aid at Architecture Biennale Venezia (2021; Italy); Talking God at the Thailand Biennale 2022; Prana at the Museum of Oriental Art (MAO) (2022; Italy)
Bas Smets heeft een achtergrond in landschapsarchitectuur, civiele techniek en architectuur. In 2007 richtte hij zijn bureau op in Brussel en sindsdien heeft hij met zijn team van 25 architecten en landschapsarchitecten meer dan 50 internationale projecten gerealiseerd.
Tot zijn gerealiseerde projecten behoren het Parc des Ateliers in Arles, het park van Thurn & Taxis in Brussel en het Himara Waterfront in Albanië. In 2022 won hij de internationale competitie voor Les Abords de Notre-Dame in Parijs.
In 2023 werd hij benoemd tot praktijkdocent aan Harvard University. Met zijn ontwerpstudio onderzoekt hij nieuwe manieren om de stad te transformeren in een stedelijke ecologie, die in staat is verkoelende microklimaten te produceren om klimaatverandering tegen te gaan.
Als antwoord op de open oproep dienden meer dan veertig teams een voorstel in voor een tentoonstellingsconcept in het Belgische paviljoen op de 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia. Naast het team van Buro Bas Smets, Stefano Mancuso en Valerie Trouet selecteerde de jury nog twee teams om hun ontwerp verder uit te werken:
De commissie die instaat voor de selectie van de laureaten bestaat uit:
De 19e Internationale Architectuurtentoonstelling – La Biennale di Venezia, gaat door van zaterdag 10 mei tot zondag 23 november 2025. De hoofdcurator van deze 19e editie van de architectuurbiënnale is ingenieur-architect en docent Carlo Ratti.
“We architects like to think we are smart, but real intelligence is everywhere. The disembodied ingenuity of evolution, the growing power of computers, and the collective wisdom of the crowd. To face a burning world, architecture must harness all the intelligence around us. I am honored and humbled to have the opportunity to curate the Biennale Architettura 2025.” - Carlo Ratti.
meer over biennale architettura 202510.05.2025 - 23.11.2025
Belgische paviljoen, Giardini, Venetië
Vlaams Architectuurinstituut
Bureau Bas Smets, Valerie Trouet en Stefano Mancuso
Vlaamse gemeenschap
Reynaers Aluminium