Samen met een aantal bouwbedrijven gaat het Vlaams Architectuurinstituut op zoek naar de beste manier om bouwarchieven voor een lange termijn te bewaren en te beheren. Een bezoek aan het archief van aannemersbedrijf Verstraete Vanhecke vormt het startschot.
De archieven van aannemers zijn vaak grote collecties met zeer verschillend materiaal zoals grote bouwtekeningen, reeksen werffoto’s, gebouwelementen en complexe digitale bestanden. Maar heel wat bedrijven hebben vragen over hoe ze met hun erfgoed aan de slag kunnen gaan. Daarom werkt het Vlaams Architectuurinstituut in 2020 en 2021 samen met vijf aannemersbedrijven om hun archieven in kaart te brengen en om te onderzoeken hoe ze die zelf kunnen bewaren en beheren. Algemene aannemer Verstraete Vanhecke bijt de spits af.
Project BouwbedrijfHet aannemersbedrijf Verstraete Vanhecke in Wilrijk is gespecialiseerd in renovatie- en restauratiewerken en werkte mee aan prestigieuze projecten zoals de restauratie van het Centraal Station van Antwerpen. De roots van het bedrijf gaan terug tot 1820 wanneer Ignace Verstraete startte als metser in West-Vlaanderen. Sinds de jaren 1920 is de aannemersfamilie ook actief in de regio Antwerpen. Bijzonder aan het bedrijfsarchief is dat het nog stukken bevat uit deze beginperiode. Zowel de West-Vlaamse als de Antwerpse tak van de familie zijn nog steeds actief als aannemer. De Antwerpse firma Verstraete groeide in 1960 door te fusioneren met de firma Vanhecke, en ze gingen samen verder als "Algemene Ondernemingen E.G. Verstraete & Vanhecke". De bedrijfsarchieven bevatten ook stukken van dochterbedrijven die doorheen de jaren de werking versterkten, zoals het bedrijf Mortelmans dat gespecialiseerd is in de restauratie van glas-in-lood.
Bij Verstraete Vanhecke is er veel appreciatie voor hun lange geschiedenis. Toch roept de zorg voor hun erfgoed ook heel wat vragen op. Hoe worden fragiele historische stuks het best bewaard? Hoe gaan we om met de grote hoeveelheid papieren en digitale documenten die er dagelijks bijkomen? Om het archief efficiënter te beheren bracht het Vlaams Architectuurinstituut samen met het bedrijf de verschillende reeksen van documenten en voorwerpen in kaart. Enkele higlights uit de collectie:
Al deze verschillende stukken vragen een eigen aanpak. Door het opstellen van een archiefbeleidsplan wil het Vlaams Architectuurinstituut het bedrijf de nodige kennis geven om verder aan de slag te gaan met hun bijzondere collectie.