In het najaar van 2022 publiceert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) de nieuwste editie van het Architectuurboek Vlaanderen. De tweejaarlijkse publicatie is volgend jaar aan haar vijftiende editie toe. Het Architectuurboek brengt telkens de meest spraakmakende projecten uit Vlaanderen en Brussel in kaart, maar geeft ook aandacht aan het internationale werk van architecten uit Vlaanderen en Brussel. Voor elke editie stelt het VAi een nieuwe redactie samen die het boek vorm geeft op basis van inzendingen. Je hebt tot 17 september de tijd om project(en) te uploaden.
Voor het Architectuurboek Vlaanderen N°15 nodigen we architecten, opdrachtgevers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere ruimtelijke ontwerpers uit om projecten van bijzondere architecturale kwaliteit in te zenden. Ook deze editie wordt een bloemlezing en een moment van reflectie dat de rijkdom en veelzijdigheid van de hedendaagse architectuurproductie weerspiegelt. De redactie werkt op basis van ingezonden projecten en bestudeert de ruimtelijke uitdagingen, de verrassende antwoorden en de maatschappelijke positie ervan.
Het Architectuurboek Vlaanderen is sinds de eerste editie (1994) uitgegroeid tot een toetssteen voor de groeiende kwaliteit van de architectuur uit onze regio. Binnen een inmiddels sterk ontwikkeld architectuurveld houdt het boek de recente productie tegen het licht van maatschappelijke, politieke en ruimtelijke veranderingen. Architecturale kwaliteit ontstaat immers vanuit een weloverwogen verhouding tot haar context. Op schaal van het project kan dit de stedenbouwkundige, programmatische of socio-economische context van het ontwerpvraagstuk zijn. Maar op een meer algemeen niveau speelt de bredere context van maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke component, zoals hergebruik, verdichting of mobiliteit. Het Architectuurboek wil daarom aan de hand van goede architectuur ook de relevante maatschappelijke positie van ontwerpers en het bredere architectuurveld in kaart brengen.
De redactie van het Architectuurboek Vlaanderen N°15 bestaat uit:
Sofie De Caigny, Maarten Desmet, Hülya Ertas, Marleen Goethals, Petrus Kemme, Mark Pimlott, Martino Tattara en Kiki Verbeeck.
De ingezonden projecten dienen aan de volgende voorwaarden te voldoen:
Elke inzending bestaat uit een op onze website ingevulde projectfiche en omvat:
Gelieve via de knop onderaan deze pagina een nieuw account aan te maken voor onze nieuwe website, ook al heeft u reeds een account op onze oude website.
Inzendingen moeten uiterlijk op vrijdag 17 september 2021 opgeladen worden. Wij vragen geen papieren inzendingen. Voor meer informatie kan je steeds terecht bij petrus.kemme@vai.be, of telefonisch via +32 3 242 89 70.
17.09.2021
petrus.kemme@vai.be | +32 3 242 89 70
Het Vlaams Architectuurinstituut biedt op zijn website een gebouwendatabank aan. Dit is een online digitaal archief over hedendaagse architectuur in Vlaanderen en Brussel. De gebouwendatabank bestaat uit een publiek en een niet-publiek deel. Wanneer u gegevens doorstuurt, verklaart u zich akkoord dat deze gegevens in het niet-publieke deel van de gebouwendatabank worden opgeslagen met de mogelijkheid dat het VAi deze gegevens in de toekomst gratis internationaal ontsluit via het publieke deel van de gebouwendatabank. Contactgegevens zullen nooit ontsloten worden via het publieke deel van de gebouwendatabank. Voor de duur dat de auteursrechten op de gegevens geldig zijn, blijven deze uiteraard uw eigendom. U geeft echter de toestemming aan het VAi deze gegevens gratis mee te delen aan het publiek. U staat borg voor de inhouden die u aanlevert en garandeert dat u bevoegd bent om de gegevens op te laden op het niet-publieke deel van de gebouwendatabank. U geeft met andere woorden de rechten in licentie waar u houder van bent en zeggenschap over heeft. U hebt op elk moment het recht deze gegevens te laten wijzigen of verwijderen.