In opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut onderzochten Bart Tritsmans en Evelien Pieters de parallelle praktijk van architecten en architectenbureaus. Met deze onderzoeksresultaten willen we de meerwaarde van parallelle praktijken aantonen en het potentieel ervan ondersteunen.
In opdracht van de Vlaamse overheid levert het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) een bijdrage aan de continue ontwikkeling van het architectuurveld en het overheidsbeleid. Iedere vijf jaar levert het VAi een bijdrage aan de Landschapstekening Kunsten, die de basis vormt voor de Strategische visienota Kunsten van de Vlaams minister van Cultuur. In het kader van de Landschapstekening schrijft het VAi iedere vijf jaar een onderzoeksopdracht uit over een thema dat zo op de kaart wordt geplaatst. Dit onderzoek is het resultaat van de eerste onderzoeksopdracht.
In dit onderzoek focussen we op de parallelle praktijken die architecten of architectuurbureaus ontwikkelen. De centrale onderzoeksvraag luidt als volgt: welke culturele, ongevraagde en onafhankelijke praktijken ontwikkelen architecten parallel aan de reguliere bouwpraktijk? En hoe dragen deze parallelle praktijken bij aan de kwaliteit, de ontwikkeling en de verdieping van de architectuurpraktijk, de architectuursector en de bredere maatschappij? Verder peilt het onderzoek naar de organisatie en financiering van parallelle praktijken, en brengt het in kaart welke kansen architecten zien voor verdere ondersteuning en ontwikkeling.
"Hoewel het belang ervan vaak wordt onderschat of ondergewaardeerd, legt de parallelle praktijk urgente thema’s bloot en bevat ze een grote actualiteitswaarde."‐ Bart Tritsmans en Evelien Pieters
Welke culturele, ongevraagde en onafhankelijke praktijken ontwikkelen architecten naast hun reguliere praktijk? En hoe dragen die parallelle praktijken bij aan de kwaliteit, ontwikkeling en verdieping van de architectuurpraktijk, architectuursector en de bredere maatschappij?
Het onderzoek onthult hoe architecten steeds tijd en ruimte trachten te maken om werk met een maatschappelijke meerwaarde te ontwikkelen, en toont aan welke kansen en noden het beleid tegemoet kan komen.
Na een korte presentatie van het onderzoeksrapport modereerde Els Vervloesem op 3 april 2024 een panelgesprek met de onderzoekers, beleidsmakers en ontwerpers over de meerwaarde van de parallelle praktijk en hoe uiteenlopende beleidsdomeinen die kunnen ondersteunen.
meer over de presentatie lees het verslagRosan Meijer en Dennis Pohl
Evelien Pieters en Bart Tritsmans
Vlaams Architectuurinstituut
de Vlaamse Overheid