opinie

Inspire to Expire

De tentoonstelling BWMSTR Label. Inspire to expire toont de resultaten van een onderzoek naar het ontstaan en de toekomst van de gewestplannen. Die plannen uit de jaren 1970 hebben er toe geleid dat we vandaag een tekort hebben aan open ruimte, een gegeven dat in het licht van de huidige crisis extra precair blijkt. Voor Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut vormt het de aanleiding om in haar pen te kruipen: ‘Het is tijd voor een ommekeer waarbij we minder de mens centraal plaatsen, en meer kijken naar het ecosysteem dat hem of haar omringt.’

"De negatieve gevolgen van de ruimtelijke organisatie van onze maatschappij zijn voelbaar in het hier en nu. Een fundamentele ommekeer van het systeem achter de ruimtelijke orde dient zich aan."
"Het ruimtebeslag, de oppervlakte die wordt ingenomen door ‘nederzettingen’, is in Vlaanderen bij de hoogste van Europa."
"De Franse filosoof Bruno Latour beargumenteert in ‘Waar we kunnen landen’ dat de tijd is aangebroken om ecologie als een fundamentele politieke macht te waarderen en het hele maatschappijmodel ernaar te richten. De ruimtelijke drager van dat model is wellicht een van de meest fundamentele domeinen waarop we onze pijlen moeten richten. Inpire to Expire biedt zuurstof tot nadenken over die ommekeer."