Binnen het BWMSTR-label onderzochten academici en experten hoe het gewestplan tot stand kwam, maar bovenal hoe we er terug vanaf kunnen geraken. De tentoonstelling Inspire to expire toont het resultaat van deze zoektocht.
De Vlaamse ruimtelijke ordening is onlosmakelijk verbonden met de gewestplannen. Deze plannen werden opgemaakt tijdens de jaren 1970 voor het hele Belgische grondgebied. Ze bepalen 50 jaar later nog steeds waar er gebouwd en niet gebouwd mag worden. De voorstudies van deze plannen bevatten destijds erg vooruitstrevende ideeën, maar in de verdere uitwerking domineerde steeds meer een realpolitik. Onder druk van grondeigenaars werd de oppervlakte woongebied op de plannen steeds groter. Zo groot dat we vandaag nog minstens een miljoen woningen kwijt kunnen op onbebouwde percelen. Ondertussen zijn de plannen niet meer aangepast aan de noden en wensen. Hoewel de vorige Vlaamse regering een betonstop afkondigde, laten de gewestplannen in de praktijk nog een ongebreidelde verstedelijking van het platteland toe. Daarmee leggen ze een stevige hypotheek op onze toekomst.
De tentoonstelling BWMSTR Label. Inspire to expire toont de resultaten van een onderzoek naar het ontstaan en de toekomst van de gewestplannen. Die plannen uit de jaren 1970 hebben er toe geleid dat we vandaag een tekort hebben aan open ruimte, een gegeven dat in het licht van de huidige crisis extra precair blijkt. Voor Sofie De Caigny, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut vormt het de aanleiding om in haar pen te kruipen: ‘Het is tijd voor een ommekeer waarbij we minder de mens centraal plaatsen, en meer kijken naar het ecosysteem dat hem of haar omringt.’
Lees meerHet VRP-magazine RUIMTE (editie 47 – oktober 2020) staat helemaal in het teken staan van het onderwerp van de tentoonstelling. Pik je gratis exemplaar op aan onze boekentoog.
Magazine RuimteNaar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de wet van de stedenbouw in 2012 zette het VAi intensief in op het erfgoed van de naoorlogse stedenbouw. Het kennisdossier biedt een vertrekpunt voor onderzoek en bundelt de kennis uit gesprekken, literatuur- en archiefonderzoek.
Naar het kennisdossierHet boek en de DVD Bewegende landschappen bundelt vier unieke films en teksten over de omgang met landschap en verstedelijking.
! Tijdelijk aan de voordelige prijs van €5
Lees meerTijdens de opening van Inspire to expire op 15 oktober in deSingel nemen we plechtig afscheid van het gewestplan. In vier sessies geven de curatoren toelichting bij hun onderzoek, gevolgd door een rondleiding in de tentoonstelling.
lees meer en schrijf je in16.10.2020 - 28.03.2021
Van woensdag tot zondag van 14:00 tot 19:00 u en bij avondvoorstellingen tot 22:00 u.
25.12.2020 & 01.01.2021
gratis
deSingel (Wandelgangen)
Desguinlei 25
2018
Antwerpen
Vlaams Architectuurinstituut en deSingel
Tom Coppens, Pascal De Decker, Hans Leinfelder, Guy Vloebergh en Henri Lebbe
Om je bezoek aan onze activiteiten zo veilig mogelijk te laten verlopen, dien je volgende maatregelen te respecteren:
*Mondmaskers zijn verplicht in alle publieke ruimtes van deSingel
*Houd te allen tijde 1,5m afstand van andere bezoekers
*Betalingen aan de boekentoog verlopen enkel elektronisch
*Individuele onlineregistratie voor tentoonstellingen in de Expo is verplicht (max. 20 pers. per tijdslot)