Het interieur van een woning maakt vandaag meer dan ooit deel uit van onze dagelijkse leefwereld. Het dwingt ons om te reflecteren over binnenruimtes. Hoe kunnen we ze kwalitatief invullen en wat is hun verhouding met het exterieur? Tijd om eens te gluren bij onze oude en nieuwe buren. Het Vlaams Architectuurinstituut ging op zoek naar inspirerende voorbeelden van vroeger en nu.
"Binnenhuisarchitectuur is geen zaak van bemeubeling alleen. Het is de woning, de omvatte ruimte, het licht zelf." Met deze gevleugelde woorden schetste architect Eduard Van Steenbergen tijdens een radiotoespraak in 1931 het belang van een goed ontworpen interieur. Puur ruimtelijk kan je een interieur herleiden tot de binnenkant van een constructie. Toch heeft het enkele specifieke eigenschappen die het een eigen statuut geven. Ontdek de waaier aan historische interieurs in onze online collectie.
De gebouwendatabank van het Vlaams Architectuurinstituut biedt een uitgebreid overzicht van recente projecten van Vlaamse en Brusselse architecten in binnen- en buitenland. De online databank bevat honderden gebouwen, rijkelijk geïllustreerd met beelden, teksten, plannen, projectdetails… Heel wat projecten gaan met een verfrissende manier om met de verhouding binnen-buiten.
Naar de gebouwendatabankDe archievengids Vormgevingserfgoed in Vlaanderen na 1945 biedt voor het eerst een overzicht van publiek toegankelijke archieven en collecties over vormgeving. Vijf essays - van Fredie Floré, Ko Goubert, Irene Amanti Lund, Katarina Serulus en Eva Van Regenmortel - gaan vooraf aan beschrijvingen van meer dan tweehonderd archieven van ontwerpers, producenten, overheden, opleidingen en winkels. De gids is een instrument voor onderzoekers, erfgoedmedewerkers en liefhebbers en verschijnt als zesde nummer in de reeks ‘Focus Architectuurarchieven' Het boek maakt deel uit van het project Design.
Het cultureel erfgoed van vormgeving bestaat niet alleen uit schetsen, maquettes, foto's of briefwisseling van vormgevers. Er is bij vormgeving ook een sterke wisselwerking tussen expliciete kennis en onbewuste kennis, kennis die misschien wel doorgegeven wordt maar die meestal geen schriftelijke neerslag krijgt. Daarom nam het Vlaams Architectuurinstituut interviews af met ontwerpers, beleidsmensen en ambachtslieden.
Op zoek naar archiefmateriaal over interieurs? Stuur ons een mailtje en we helpen je zo goed mogelijk verder.
Ontdek hier meer