Architectuur

Nieuwe opleiding / Professionele Bachelor Toegepaste Architectuur aan Thomas More

Nieuwe opleiding / Professionele Bachelor Toegepaste Architectuur aan Thomas More
Copyright

Vanaf maandag 17 september 2018 starten aan Thomas More Hogeschool in Mechelen de eerste studenten aan de nieuwe opleiding Professionele Bachelor Toegepaste Architectuur. In 2021 zal deze eerste lichting Toegepaste Architecten bij Thomas More afstuderen. De nieuwe docenten zijn er klaar voor, en op dit moment telt de opleiding bijna negentig ingeschreven studenten.

"We zijn blij te zien dat zoveel jongeren de uitdaging van deze toch wel onbekende opleiding aangaan," aldus opleidingsmanager Bart Milon. "Al wisten we natuurlijk wel dat de vraag uit het werkveld groot is."

"Grotere bouwprojecten worden steeds complexer, waardoor er al snel twintig specifieke verantwoordelijken voor bijvoorbeeld brand, veiligheid en milieu rond de tafel zitten. Als architect moet je al deze aspecten verwerken in je projectvoorstel en zorgen dat iedereen op hetzelfde moment op dezelfde lijn zit. Daarom richt een school als Thomas More in Mechelen nu bijvoorbeeld de nieuwe richting toegepaste architectuur op. Zij zullen de architecten vooral moeten ontzorgen. Omgekeerd moet de architect hen dan wel vertrouwen kunnen geven en zijn werk deels delegeren." zei Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck voor de zomer nog in online Flanders DC Magazine.

"We willen we in de opleiding Toegepaste Architectuur géén ontwerpers opleiden," benadrukt ook Bart Milon. "Maar een toegepast architect moet zich wel kunnen inleven in de ideeën van een architect en ze op een correcte, technische manier kunnen uitwerken." Milon ziet eerder een brugfunctie weggelegd voor de studenten Toegepaste Architectuur. Ze zullen zich positioneren tussen de architect en de verschillende bouwpartners. "Een toegepaste architect is een tolk. Het is de verzamelnaam voor iedereen die er mee voor zorgt dat complexe architectuurprojecten tot een goed einde gebracht worden. In deze unieke opleiding ligt de focus op de meer praktische kant van architectuur."

Studenten leren niet alleen hoe ruwbouw, interieur en meubelmaatwerk constructief in elkaar zitten, en welke de belangrijkste eigenschappen zijn van de materialen waarmee ze gebouwd worden. Ze leren ook de meest hedendaagse computermodellen en tekenprogramma’s uit de architectuur en bouwwereld gebruiken, lezen, begrijpen én praktisch interpreteren. Ze ervaren hoe virtueel bouwen de efficiëntie en duurzaamheid van de bouw verhoogt en hoe het technische problemen detecteert nog lang voor de eerste graafmachine ter plaatse is. Bovendien krijgen ze ook managementvaardigheden, cultuurgeschiedenis en achtergrond over hedendaagse architectuur aangereikt. Ze zijn dus klaar voor de toekomst.

Uniek aan de opleiding toegepaste architectuur is dat in het derde en laatste jaar volledig ingezet wordt op werkplekleren. Vierendertig weken lang kunnen studenten intensief stage volgen bij een hoogkwalitatief architectuurbureau, bouwbedrijf, projectontwikkelaar of bij een overheidsinstelling naar keuze. In binnen- of buitenland.

"Studenten hebben alvast een goede reden om te beginnen", vindt Bart Milon. "Er is een nijpend tekort aan hoger opgeleid technisch personeel in de bouwsector. Wie hier afstudeert, kan onmiddellijk starten. Ze kunnen aan de slag als BIM-specialist, werfleider, werfvoorbereider, calculator bouw, technicus studiebureau bouw, bouwkundig tekenaar, bouwtechnisch adviseur enzovoorts".

Meer info, programma en info over werkplekleren: Bart.Milon@thomasmore.be
www.thomasmore.be/toegepaste-architectuur