Erfgoed

Ontdekkingen in de schaduw: Elza Severin

Het Braemhuis is synoniem met de bekende Antwerpse architect Renaat Braem. Maar als we architectuur als een collectief proces zien en auteurschap ruimer definiëren, wie komt dan nog in beeld? Het project Wiki Women Design legde blinde vlekken in archieven bloot. Zo ontdekten we dat het archief van ontwerper Elza Severin, grafisch vormgever en Braems echtgenote, zich in het archief van haar man bevindt.

"“De moeilijkste klant die hij heeft gehad zal ik wel geweest zijn, toen wij eindelijk besloten onze eigen woning te bouwen. Hij bekommerde zich vooral om de esthetiek en ik natuurlijk om de praktische kant. Moest dit raam nu open kunnen of niet? Was een schuifdeur beter? En ze leefden er lang en gelukkig. Met de jaren kwamen er wel barsten en lekken, zoals overal. Ik ontdekte ze eerst, mijn architect verstaat de kunst ze niet te zien.”"
‐ Elza Severin
"“Door die reeks vlakken kon je van de bovenste verdieping tot helemaal beneden kijken, en omgekeerd. Op die glazen platen had Elza met veel stijlgevoel schitterende schatten uit de oceaan tentoongesteld, en ook een étage gewijd aan herinneringen aan Mexico, met onder meer papieren geraamtes en kleurige maskers.”"
‐ uit artikel Frank de Roover, Vluchtig als steen. Renaat Braems Totale Architectuur of Wolken en Beton... Gelukkig getrouwd - Streven jaargang 70, Antwerpen, 2003.
Gepubliceerd op 5 maart 2024

Lees meer over Wiki Women Design

Wiki Women Design