Opleiding / Adviseur Publieke Ruimte - Theoretische voormiddagen

In navolging van de studio ]pyblik[ van vorig jaar, organiseert ]pyblik[ dit jaar de opleiding 'Adviseur Publieke Ruimte'. Het grote publiek kan vrijblijvend de theoretische voormiddagen naar keuze volgen.

Opleiding / Adviseur Publieke Ruimte - Theoretische voormiddagen
Copyright

In navolging van de studio ]pyblik[ van vorig jaar, organiseert ]pyblik[ dit jaar de opleiding 'Adviseur Publieke Ruimte'. Deze opleiding begeleidt Brusselse bouwheren binnen een proces dat de kwaliteit van hun publieke ruimteproject ondersteunt. De Adviseur Publieke Ruimte zal het referentiepunt worden voor alle vragen rond publieke ruimte binnen de gemeentes en administraties. De opleiding gaat door van november 2015 tot mei 2016 met een sessie om de 3 weken. De opleiding is opgebouwd uit theoretische voormiddagen en namiddagen onder de vorm van discussie en debat.
De inschrijvingen voor de volledige opleiding werden inmiddels afgesloten, maar het grote publiek kan vrijblijvend de theoretische voormiddagen naar keuze volgen. Deze voormiddagen zijn opgebouwd uit 3 lezingen van experts binnen het thema van de dag. De experts hebben telkens een verschillende achtergrond (academisch, praktisch, administratie).

Deelnemen is gratis, inschrijven verplicht.

Hieronder een inhoudelijk overzicht van deze voormiddagen:

20/11/2015
Sessie 1 - DE CONTEXT
Een publieke ruimteproject kan niet losgekoppeld worden van de context waarin het zicht inschrijft. Tijdens deze sessie zal de Brusselse context geëxploreerd worden zowel op ruimtelijk als op politiek -administratief en historisch vlak.

11/12/2015
Sessie 2 - DE VOORBEREIDENDE STUDIES
Plannen en voorbereidende studies zoals masterplannen, definitie –of programmastudies, zijn goede middelen voor een eerste benadering van het publieke ruimteproject. Het proces om te komen tot een eerste definitie van de ambities van het project zal het onderwerp zijn van deze tweede sessie.

08/01/2015
Sessie 3 - DE AMBITIE DEFINIEREN
Een goede ruimtelijke en programmatorische definitie is belangrijk omdat het het voor de ontwerpers mogelijk maakt om te verwachtingen van de bouwheer zo goed mogelijk te vatten en deze op de jusite manier ruimtelijk te vertalen. Participatie is een van de méthodes om hiertoe te komen, tijdens deze sessie zullen de voor –en nadelen hiervan belicht worden.

29/01/2016
Sessie 4 - DE VERSCHILLENDE PROCEDURES EN DE KEUZE VAN DE ONTWERPER
De verschillende types aanbestedingen en de redactie van een lastenboek zijn complexe elementen om te coördineren. Deze sessie zal de voor –en nadelen van de verschillende procedures op een rijtje zetten en de pistes om een goed lastenboek op te stellen exploreren om zo een goede ontwerper aan te kunnen stellen.
De theoretische voormiddagen gaan door op Sint-Lucas Architectuur, Paleizenstraat 65-67, 1030 Brussel.

19/02/2016
Sessie 5 - DE ORGANISATIE VAN HET PROJECT
De verschillende types aanbestedingen en de redactie van een lastenboek zijn complexe elementen om te coördineren. Deze sessie zal de voor –en nadelen van de verschillende procedures op een rijtje zetten en de pistes om een goed lastenboek op te stellen exploreren om zo een goede ontwerper aan te kunnen stellen.

11/03/2016
Sessie 6 : DE GOEDE UITVOERING VAN EEN PROJECT
Aan de hand van de reeds gerealiseerde fases voor de uitvoering van een publieke ruimteproject, zal tijdens deze sessie geanalyseerd worden op welke manier men zich er kan van verzekeren dat alle informatie, ambitie en basisdoelstellingen niet verloren gaan tijdens de realisatie van het projet.

22/04/2016
Sessie 7 - OPVOLGING EN BEHEER
Eens het project uitgevoerd is, dient men zich ervan te verzekeren dat het project de tand des tijds zal doorstaan. Hiervoor dienen een beheersplan, de samenstelling van een opvolgingscomité, een evaluatie (en eventuele aanpassing) te worden voorzien.

13/05/2016
Sessie 8 - GOOD PRACTICES
Deze afsluitende sessie zal enkele voorbeelden van publieke ruimteprojecten presenateren waarvan het uitvoeringsproces bijdroeg aan de uitvoering van een kwalitatief publieke ruimteproject.

Praktisch