Wie sleept de architectuurprijs van de provincie Antwerpen in de wacht?
De Renaat Braemprijs is de nieuwe driejaarlijkse architectuurprijs van de provincie Antwerpen. Deze prijs bekroont innovatieve woonprojecten. Uit verschillende inzendingen nomineerde een vakjury acht projecten, verspreid over de hele provincie. Ook het grote publiek kan via www.renaatbraemprijs.be een stem uitbrengen. Op 23 mei bekronen zowel de vakjury, een publieksjury als het grote publiek een winnaar.
Een voormalige meisjesschool in Turnhout werd omgevormd tot De Academie, een co-housing project met 14 woningen, 4 studio's voor begeleid zelfstandig wonen en een handelsruimte. De architectuur en de tuin zijn zorgvuldig ontworpen om een balans te vinden tussen privacy voor elke bewoner en spontane ontmoetingen. Er zijn gemeenschappelijke voorzieningen zoals een buurthuis, een sauna en een gedeelde tuin met zwembad. Het historische gebouw werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld, terwijl achteraan het terrein een nieuw houten volume werd toegevoegd voor extra woonruimte en gemeenschappelijke voorzieningen.
Ontwerp: B-architecten
De beschermde kloostersite in Meer is opnieuw ontwikkeld tot een multifunctioneel project met een ontmoetingscentrum, bed and breakfast, theehuis, kantoren en sociale woningen. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de vzw Klooster Meer en woonmaatschappij De Noorderkempen, met aandacht voor een sociale bewonersmix en gemeenschapsvorming. De nieuwe woningen vormen een rustige achtergrond voor de historische gebouwen en bieden een evenwicht tussen individueel en collectief wonen.
Ontwerp: das.teamvanmeer!
’t Getouw is een kleinschalig samen-woonproject voor 55-plussers, met 9 woonunits voor maximaal 11 bewoners, in de Kasteellaan in Westmalle, met alle basisvoorzieningen op wandelafstand. Met de private wintertuinterrassen en een ruime gemeenschappelijke unit creëert 't Getouw een warme en inclusieve omgeving. Het project komt tegemoet aan de wens van ouderen om hun privéleven te behouden én tegelijk gezelschap te hebben, binnen de grenzen die ze zelf vastleggen. De bewoners beslissen samen welke nieuwe mensen hun gemeenschap vervoegen als er een unit vrij is.
Ontwerp: AIDarchitecten
Het project Falconpoort in de Antwerpse binnenstad is een voorbeeld van hoe een woonproject een belangrijke rol kan spelen in de heropleving van een stedelijke buurt. Gesitueerd op de grens tussen het stedelijke Falconplein en een intiem binnenhof worden zes eengezinswoningen en één handelspand georganiseerd binnen een set van bestaande en nieuwe volumes. De huidige bewonersgroep is zeer divers met een mix van alleenstaanden en jonge gezinnen.
Ontwerp: 51N4E
In dit stedelijke binnengebied werden 33 sociale huurappartementen gerealiseerd rond een centraal binnenhof. De woningen zijn ontworpen als doorzonwoningen met leefruimtes die uitkomen op het groene autovrije hof. Elk appartement heeft een private buitenruimte in de vorm van terrassen of patio's, waardoor er zowel ruimte is voor privacy als voor ontmoeting. De gebouwen zijn zo ontworpen om een reorganisatie of herbestemming in de toekomst mogelijk te maken. Het project werd overgedragen aan een lokale sociale huisvestingsmaatschappij die de woningen toewees aan kandidaat-huurders.
Ontwerp: Ontwerpatelier Peter Jannes
Het Tripelhuis in Deurne biedt ruimte aan drie gezinnen in één groot huis dat bestaat uit grondgebonden gezinswoningen en compacte appartementen. Het project omvat een interessante puzzel van verspringende verdiepingen met diverse woontypes en gemeenschappelijke ruimtes. De architectuur sluit aan bij de omgeving met een subtiele verwijzing naar art-deco en een focus op verbinding en interactie tussen de bewoners.
Ontwerp: BULK architecten
De Perenpit in Mortsel is een stadsinbreidingsproject met een mix van woningen. Ontwikkelaar, ontwerpers en de stad Mortsel doorliepen een participatie- en informatietraject voor de buurt bij de uitwerking van dit woonproject met een breed scala aan verschillende woonvormen. Door de herontwikkeling van de site wordt een evenwicht gevonden tussen verdichting en behoud van groene ruimte, met aandacht voor het dorpsleven en de schaal van de omgeving.
Ontwerp: BULK architecten
De Spoortuin, gelegen tussen het kerkplein en een verlaten spoorweg in Puurs, is een kleinschalig woonproject met drie appartementen, een parochiesecretariaat en een deeltuin. Het initiatief ontstond uit een samenwerking tussen de gemeente Puurs-Sint-Amands en de Sint-Pieter-parochie die hun woonkernen wilden versterken zonder het dorps karakter te verliezen. Het ontwerp legt een nieuwe bouwlijn vast voor toekomstige bebouwing en omgevingsaanleg.
Ontwerp: PLUSOFFICE architects