Concertgebouw Brugge nodigt u van 18 tot 21 november uit om het SURROUND-festival te ontdekken, waarin muziek als architectuur en muziek als ruimte de nodige aandacht krijgen.
Concertgebouw Brugge nodigt u van 18 tot 21 november uit om het SURROUND-festival te ontdekken, waarin muziek als architectuur en muziek als ruimte de nodige aandacht krijgen.
Muziek als architectuur
Esther Venrooy vertrekt voor haar doctoraatsonderzoek van de vaststelling dat muziek sterk afhankelijk is van de ruimte waarin ze klinkt, maar ook dat ruimtes bepaald kunnen worden door de klanken zelf. De titel van haar onderzoeksproject is veelzeggend: Audiotopografie: een (re) constructie van architecturale ruimtes door klankinstallaties. Ze wordt hierin begeleid door twee promotoren, een musicoloog en een architect.
Muziek als ruimte
Voor In the middle of Xenakis nodigen Brussels Philharmonic en Slagwerk Den Haag het publiek uit om tussen de muzikanten plaats te nemen. Zo is de ervaring voor elke luisteraar helemaal anders. De muziek wordt tastbaar, de beleving is uniek. Dit concert laat ontgetwijfeld op elke luisteraar een intense impact na.
Geen simpel stereogeluid meer, en nog veel meer dan het surroundsysteem uit de cinema, daarvoor zorgen de twee luidsprekerorkesten. Het Acousmonium, ontworpen in 1974 in Parijs en Wave Field Synthesis, een installatie van 192 luidsprekers, dompelen door hun ongeëvenaarde ruimtelijke projectie de luisteraar onder in het hart van de compositie.
Angel Series: wereldpremière creatie Vykintas Baltakas
Toen Luc Tuymans in 2012 het krachtige beton van het Concertgebouw verfraaide met de muurschildering Angel, was dat het begin van een meerjarig project om componisten in dialoog te laten treden met dit sterke beeld. Vykintas Baltakas, recent opgemerkt als componist van het plichtwerk in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd, laat zich niet alleen inspireren door de muurschildering zelf, maar ook door de hele architecturale context van de ruimte. De hoge plafonds en het atypische grondplan creëren een unieke akoestiek, en die wil Baltakas in zijn werk voor viool en live electronics ten volle exploreren.
Black Box Music
Uniek en radicaal anders is Simon Steen-Andersens Black Box Music, op het kruispunt van compositie, installatiekunst, elektronica en performance. Het ensemble schaart zich rond het publiek, vooraan de dirigent, met de handen in een ‘black box’. De inhoud van de black box, en dus de instructies van de dirigent voor de muzikanten worden geprojecteerd op groot scherm. Door haar oncontroleerbare blend van humor, charme en exuberante inventiviteit is Black Box Music beklijvend tot de laatste seconde. Visueel minder opvallend, maar auditief zeker even grensverleggend zijn de werken van Parra, Cendo en Baltakas. Live gemanipuleerde klanken komen van alle kanten op u af en dringen door tot in elke vezel van uw lijf.
Meer informatie vindt u op de website van Concertgebouw Brugge