Op 15 november kwamen meer dan zestig onderzoekers, studenten en geïnteresseerden samen in DE SINGEL voor de eerste Onderzoeksdag van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Collega's en externe experten presenteerden en besproken een breed scala aan bronnen, tools en methodieken voor onderzoek. Lees er alles over in het verslag.
De eerste sessie staat in het teken van datareeksen. Hoe worden ze geregistreerd? En hoe worden ze ingezet voor onderzoek? Wim Lowet (VAi) presenteert de VAi Archiefhub en legt uit hoe deze databank gebruikt kan worden voor onderzoek naar de geschiedenis van de ontworpen omgeving. Bram De Maeyer (VAi) belicht hoe datareeksen geregistreerd in de VAi Archiefhub ingezet kunnen worden in analyses op micro en macroniveau. Benoît Vandevoort (KU Leuven) toont dan weer hoe datareeksen van belang zijn voor de samenstelling van een bronnengids over interieurontwerp.
Meer over de archiefhubDe tweede sessie illustreert de veelzijdigheid die architectuurarchieven te bieden hebben. In haar presentatie reconstrueert Nancy Van Landeghem (MUSA) haar zoektocht naar de restauratiegeschiedenis van de muurschilderingen in de Bourgondische kapel in het Hof van Immerseel in Antwerpen. Laura Lievevrouw (KU Leuven) toont met het voorbeeld van CC Westrand in Dilbeek en UZ Gasthuisberg in Leuven de informatie die architectuurtekeningen kunnen genereren door ze te hertekenen en te confronteren met andere bronnen.
In de namiddag staan er parallelle sessies rond actuele uitdagingen voor onderzoek op het programma. Olivier Van D'huynslager (Design Museum Gent), Wim Lowet (VAi) en Tino Mager (Rijksuniversiteit Groningen) tonen voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie in architectuur- en kunsthistorisch onderzoek en collectiebeheer. Aan de hand van enkele archiefstukken gaan Kaat Verdickt (VAi) en Francis Carpentier (CIVA) in gesprek over hoe collecties kunnen omgaan met thema’s zoals inclusie, gender en meerstemmigheid. In de sessie van Chloë Van Gelder (VAi), Gwenny Dhaese (VAi) en Greet De Saedeleer (Object Care) worden hands-on tips gedeeld en gedemonstreerd om maquettes te bewaren, onderhouden en herstellen. In een interactieve rondleiding door de tentoonstelling UTA#6 Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur vertelt curator Lionel Devlieger (UGent) meer over het achterliggend onderzoek en het aankomend boek. Stefaan Grieten (VAi) onderzoekt de rol van architectuur in de context van culturele dekolonisatie aan de hand van het voorbeeld van de Chinese toren in het Boekenbergpark in Deurne.
Tijdens zijn conclusie besteed waarnemer Dirk van den Heuvel (TUDelft) aandacht aan enkele rode draden: de vraag hoe om te gaan met canonisering en welke rol archieven daarin spelen, de mogelijkheid of onmogelijkheid om als archivaris en onderzoeker objectiviteit na te streven en het belang van archieven als dragers van kennis.
Hét platform voor onderzoek naar Belgische architectuur, bouwpraktijk, stedenbouw en design.