[W]interieur is de 24ste lezingenreeks op rij waarin Thomas More interieur, design en architectuur toonaangevende sprekers uitnodigt in het ruime vakgebied architectuur, interieur en design. De lezingen willen de blik van de vormgever op de wereld verruimen zodat die zich beter kan ontwikkelen. Thomas More nodigt sprekers uit die hun visie meegeven rond duurzaamheid en circulariteit.
07.03.2024 | [W]INTERIEUR 1
Jozef Wouters is scenograaf. Maar wat is een scenograaf? Wat is scenografie?
Als autonoom kunstenaar, verbonden aan Damaged Goods, opereert hij vanuit zijn Decoratelier in Molenbeek. Samen met mensen van verschillende disciplines bouwt hij samen aan ruimtes. Die gebouwde gesprekken noemt hij scenografie.
Voor deze [w]interieurlezing komt Jozef enkele verhalen vertellen waarvan hij meent dat ze over scenografie gaan. Fragmenten van efemere bouwsels die ooit plaatsvonden en nu nog enkel verhaal zijn.
Jozef Wouters (1986) is een scenograaf en theatermaker gebaseerd in Brussel. Vanuit Decoratelier in Molenbeek initieert hij verschillende projecten en artistieke samenwerkingen. In 2019 werd Jozef voor Decoratelier samen met mede-oprichter Menno Vandevelde bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs (Ultima) in de categorie podiumkunsten. Wouters’ werk houdt vaak verband met een specifieke locatie en brengt een dialoog op gang tussen strategische ruimtes, sociale processen en de kracht van verbeelding. In 2020 verscheen zijn boek Moments before the wind, een heterogene verzameling van notities en reflecties over ruimte, scenografie, kunst maken en institutionele kritiek, met redactie van Jeroen Peeters. Sinds 2017 is hij als autonoom kunstenaar in residentie bij Meg Stuart/Damaged Goods.
meer informatie14. 03.2024 | [W]INTERIEUR 2
noAarchitecten werkt als een team van een twintigtal mensen aan een rijk en divers oeuvre, waaronder openbare instellingen, woningbouw en transformaties van bestaande en historische gebouwen en buurten in zowel België als Duitsland en Zwitserland. Al vroeg kreeg het bureau de kans om zich te concentreren op openbare gebouwen met complexe programma’s in historische stadscentra. Het portfolio werd uitgebreid door te werken aan stedelijke projecten die huisvesting combineren met culturele, industriële of educatieve toepassingen. Het Steen in Antwerpen, de universiteit in Hasselt, het stadhuis van Kortrijk, … zijn projecten die hoge ogen gooien in binnen- en buitenland.
Philippe Vierin richtte in 1999 noAarchitecten op samen met An Fonteyne en Jitse van den Berg. In deze [W]interieurlezing neemt hij je mee door enkele belangrijke projecten van het bureau.
meer informatie21.03.2024 | [W]INTERIEUR 3
Het werk van John Körmeling balanceert tussen architectuur en kunst. Zijn werk inspireert en nodigt uit om ‘anders’ te denken. Je vindt er een vleugje humor in terug, het maakt je gelukkig.
John Körmeling is een Nederlandse architect. Hij realiseerde vele opdrachten in de openbare ruimte en nam deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij heeft een brede en onconventionele kijk op architectuur, omdat dit voor hem niet slechts bouwkunst behelst, maar ook stedenbouwkunde, design en beeldende kunst. Zijn werk draagt hier de sporen van en kan niet worden ondergebracht onder één noemer. Het leitmotiv van zijn oeuvre is het begrip 'ruimte' en de verschillende manieren waarop men hiermee kan omgaan.
John Körmeling's work balances between architecture and art. His work inspires and invites you to think 'differently'. You will find a touch of humour in it, it makes you happy.
John Körmeling is a Dutch architect. He realised many commissions in public spaces and participated in exhibitions at home and abroad. He has a broad and unconventional view of architecture, because for him it includes not only architecture, but also urban planning, design and visual art. His work bears the marks of this and cannot be categorised under a single heading. The leitmotif of his oeuvre is the concept of 'space' and the different ways of dealing with it.
(Lezing in het Engels)
meer informatie28.03.2024 | [W]INTERIEUR 4
RAAMWERK is een ontwerpcollectief uit Gent en wordt geleid door twee jonge architecten Gijs De Cock en Freek Dendooven.
Sinds de oprichting werkt RAAMWERK aan een portfolio van uiteenlopende projecten in verschillende groottes met als doel een empathische architectuur te creëren die gekenmerkt wordt door kritisch, sociaal, programmatisch en economisch onderzoek.
RAAMWERK werkt aan genereuze processen en hecht veel belang aan de handeling van het bouwen. In deze [w]interieurlezing laat Freek zien dat architectuur en interieur kunnen samen smelten in ruimtes die geclaimd kunnen worden door hun gebruikers.
07 .03.2024
14. 03.2024
21.03.2024
28.03.2024
De lezingen zijn op de eerste plaats bedoeld voor de studenten Interieurvormgeving, Toegepaste Architectuur, Space&Service-design, Meubelontwerp en PG21 van Thomas More, Campus Lucas Faydherbe, maar iedereen is welkom.
De voertaal is Nederlands of Engels, afhankelijk van de spreker.
20:00u
gratis, maar registratie verplicht