hero-image
Still from the movie The Line That Follows, 2022 © Ola Hassanain
workshop | 25.04.2023, 18:30u | Globe Aroma Brussel
Hoe kunnen we onze manier van architectuur maken dekoloniseren?

Op 25 april organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de tweede workshop in de reeks Intersections: Invisible in Architecture. Samen met architect, kunstenaar en onderzoeker Ola Hassanain (in residentie aan de Rijksakademie) behandelen we de dringende noodzaak om de architectuurproductie -en reflectie te dekoloniseren.

Globe Aroma Brussel | 25 april 2023 | 18:30u.

schrijf je hier in
workshop
Onzeker werk in architectuur
02.05.2023 | 18:30u & Globe Aroma, Brussel

De derde workshop in de reeks Intersections: Invisible in Architecture gaat over de werkomgeving van de architect, frappante onzekerheden en verloren energieën. Gemodereerd door Paulien Gekiere (Dear Architects,).

Globe Aroma Brussel | 2 mei 2023 | 18:30u.

schrijf je hier in
Gosia portret © We Document Art
Gosia portret © We Document Art
interview
Malgorzata Olchowska over Wachtkamers voor architectuur
tot 23.04.2023 | Red Star Line Museum

Nog tot 23 april kan je in het Red Star Line Museum in Antwerpen naar de tentoonstelling Wachtkamers voor architectuur. Kunstenaar-architect Malgorzata Maria Olchowska toont er eigen werk en gaat in dialoog met de collectie van het Red Star Line. Egon Verleye (Vlaams Architectuurinstituut) sprak met haar over herinneringen aan architectuur, het collectieve geheugen en wederopbouw. Olchowska: "Steden gaan op en neer, dat zien we nu bij de oorlog in Oekraïne of bij de aardbeving in Turkije en Syrië. Stadswijken die nu in puin liggen, worden vroeg of laat weer opgebouwd."

lees het volledige interview
© Kurt Deruyter
© Kurt Deruyter
book launch
Wonen in Monnikenheide. Zorg, inclusie en architectuur
25.04.2023 | 20:00u | de singel

Op 25 april om 20:00u stellen het Vlaams Architectuurinstituut en architect-filosoof Gideon Boie in DE SINGEL het boek Wonen in Monnikenheide voor. Opgericht in 1973 door Wivina Demeester groeide dit in Zoersel gelegen zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking uit tot een internationale referentie voor inclusieve zorgarchitectuur. Tijdens een wervelend programma gaat moderator Olav Grondelaers (presentator Klara) in gesprek met betrokken architecten, bewoners en beleidsmakers.

programma en registratie
De Kameeldrijver van Josué Dupon op het feestzaalcomplex van de dierentuin, 1900. (Beeld: Vlaams Architectuurinstituut)
De Kameeldrijver van Josué Dupon op het feestzaalcomplex van de dierentuin, 1900. (Beeld: Vlaams Architectuurinstituut)
Lezing / congres
Het getemde paradijs. De gebouwen van de Antwerpse zoo
23.04.2023 | 14:00u | Zoo Antwerpen

Als deel van Erfgoeddag 2023 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de lezing Het getemde paradijs. Collectiebeheerder Stefaan Grieten focust op de historische gebouwen van de dierentuin van Antwerpen, met nadruk op het feestzaalcomplex dat tot stand kwam tussen 1895 en 1903. Wat was de rol van dieren, van de dierentuin zelf en welke invloed hadden ze op het ontwerp, het exterieur en het interieur van dit complex?

Ontdek ons collectiehighlight Beestig op onze website of op Instagram / Facebook.

info en registratie
in de kijker
Architectuur speelt cruciale rol in Arcadia
nu op VRT Max

De populaire reeks Arcadia zit boordevol (beton)architectuur. Van modernistische projecten zoals de Arenawijk van Renaat Braem tot hedendaagse gebouwen als Crematorium Holsbeek van Coussée & Goris, (al dan niet gemanipuleerd) passeren ze de revue. De Standaard en Knack Weekend tipten het al; Arcadia is een bron van inspiratie voor een architectuuruitstap.

lees meer
Lezing / congres
Erfgoed en meerstemmigheid. Nieuwe verhalen voor historische gebouwen?
02.05.2023

Op dinsdag 2 mei 2023 organiseert het agentschap Onroerend Erfgoed voor de tweede keer een contactdag over waardering van bouwkundig erfgoed. Deze editie wijden ze aan een erg actueel onderwerp: meerstemmigheid en erfgoed.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.