hero-image
Tafelzetting (beeld: Dieter Daniëls)
vooruitblik
Zomer 2023

Op deze langste dag van het jaar blikken we graag vooruit naar wat je deze zomer mag verwachten. De grote expozaal in DE SINGEL is in juli en augustus 'under construction' voor de najaarsexpo's, maar vier kleine tentoonstellingen maken dit ruimschoots goed.

bekijk het volledige programma
Tentoonstelling
Intersections: Invisible in Architecture
nog tot 02.07.2023 | DE SINGEL, Antwerpen

De pop-uptentoonstelling Intersections zoomt in op de groepen die zich in de architectuur vaak op het snijvlak van klasse, etniciteit en gender bevinden. "Wie wordt er in de architectuurproductie gemarginaliseerd en het zwijgen opgelegd ?"

lees meer
Tentoonstelling
Tafelzetting #5 Studio bravo
23.06.2023 - 20.08.2023 | DE SINGEL, Antwerpen

Voor de vijfde aflevering van de reeks Tafelzetting nodigen we het Antwerpse bureau Studio bravo uit om het voorplein van DE SINGEL tijdelijk in te nemen. Ingenieur-architecten Marianne Ghoos, Eva Gutscoven en Ruth Heirman combineren in hun studio hun verschillende ervaringen in architectuurontwerp, stabiliteit, ruimtelijke planning, erfgoed en landschap.

Maak kennis met Studio bravo tijdens de vernissage op 22 juni. Schrijf je hier in.

lees meer
Tentoonstelling
Tafelzetting #6 Saffir
25.08.2023 - 15.10.2023 | de singel, antwerpen

De zesde tentoonstelling in de Tafelzetting-reeks is gewijd aan Saffir. De ontwerpstudio omvat het gedeelde werk van architecten Ilse De Sutter en Mathilde Everaert dat ze elk aanvullen met eigen werk.

lees meer
Tentoonstelling
Across on Tour Brussel
nog tot 02.09.2023 | MAD Brussels

Na een tournee door België presenteren de acht jonge architectenbureaus Bauclub, Every Island, Laboratoire, Linto Architecture, Pashenko Works, Sophia Holst, Studio Ruben Castro en Wissel Architectuur Studio hun werk deze zomer in het MAD in Brussel.

lees meer
(Beeld: BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur © Leonie Jacqmain)
(Beeld: BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur © Leonie Jacqmain)
Masterclass
Stedelijke natuur
15.09.2023 | de singel, antwerpen

Op 15 september geven 1010, Fallow en GRUE een masterclass rond natuurinclusief ontwerpen en bouwen. De architecten voorzien een more-than-human-wandeling op en rond kunstsite DE SINGEL, gevolgd door een gesprekstafel over de toekomst van dit landschap. De resultaten worden verwerkt in de tentoonstelling BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur. Trek je wandelschoenen aan en vervoeg ons op 15 september.

schrijf je in
IMG 0937
IMG 0937
oproep meester-leerlingbeurzen
Bosbeheer als methode voor het ontwerp van publieke ruimte
deadline 15.09.2023

Via een meester-leerlingtraject voor het doorgeven van vakmanschap onderzoeken architect Wim Cuyvers, scenograaf Jozef Wouters en bouwer Menno Vandevelde hoe bosbeheer kan ingezet worden als een methode voor het ontwerp van de publieke ruimte. Wil je zelf als meester jouw kennis en vaardigheden doorgeven aan de volgende generaties? Wil je als enthousiaste leerling jouw vakkennis verruimen? Dan is een meester-leerlingtraject misschien wel iets voor jou.

lees meer
subsidies
Infosessie beurzen en projectsubsidies binnen het Kunstendecreet
22.08.2023 & 24.08.2023 | online

15 september 2023 is de volgende deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag voor beurzen of projectsubsidies binnen het Kunstendecreet. Kunstenpunt organiseert naar aanleiding van deze deadline twee infosessies voor kunstenaars, kunstwerkers en organisaties die een aanvraag willen indienen.

lees meer
PAF Zomerdrink
06.07.2023 | 19u30 | MINO Art Space Antwerpen

Donderdag 6 juli organiseert PAF (platform voor architectuur & feminisme) een zomerse drink op de daktuin van MINO Art Space in Antwerpen. Neem deel aan het bordspel Art & My Career van Brussels kunstenaar Olivia Hernaïz, dat PAF voor de gelegenheid omdoopt tot Architecture & My Career.

lees meer
publicatie
Horta in Amerika
out now

De Eerste Wereldoorlog heeft net als voor veel andere Belgen verregaande gevolgen voor architect Victor Horta (1861-1947). Vanaf 1915 leeft hij in ballingschap, eerst in Londen en daarna in de Verenigde Staten. Horta in Amerika van auteur Tom Packet biedt voor het eerst een nauwgezette studie van de jaren 1915-1919 in Victor Horta’s leven.

lees meer

VAi zomerregime
Aangepaste bezoekersuren tijdens de zomer
juli 2023
  • De leeszaal van VAi-collectie is gesloten van 17 t/m 28 juli.
  • De Singel sluit van 10 t/m 21 juli.
  • Geen verzending van boeken van 10 t/m 23 juli.
overzicht openingsuren

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.