hero-image
Lodewijk Baeckelmans © VAi
07.03.2024
Publiekdomeindag

Op 7 maart vieren we Publiekdomeindag. Met deze dag vestigen erfgoedorganisaties in België de aandacht op creatieve werken waar geen exclusieve intellectuele eigendomsrechten (meer) op rusten, zoals auteursrechten en rechten van de uitvoerende kunstenaar.

Voor deze editie stelt het VAi een reeks van 41 aquarellen en pentekeningen van architect Lodewijk Baeckelmans vrij ter beschikking op Wikimedia Commons.

lees meer
Elza Severin © Archief Renaat Braem
Elza Severin © Archief Renaat Braem
erfgoed
Internationale vrouwendag: Elza Severin
08.03.2024

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Het VAi grijpt dit aan om ontwerper Elza Severin, echtgenote van architect Renaat Braem, onder de aandacht te brengen. Haar werk verscheen in 2022 op onze radar tijdens het project Wiki Women Design.

Tip: Tijdens Erfgoeddag op 21 april kan je samen met het gezin het Braemhuis bezoeken door de ogen van Elza Severin.

lees meer
© Dieter Daniels
© Dieter Daniels
Tentoonstelling
Atelier Gevonden architectuur
> 17.03.2024 | de singel, antwerpen

Nog tot 17 maart presenteert het VAi het werk van studenten uit vijf verschillende architectuuropleidingen. Samen met hun docenten gingen ze aan de slag met het materiaal uit de tentoonstelling Gevonden architectuur. Het resultaat kan je bewonderen in de wandelgangen van DE SINGEL.

lees meer
© Joris De Rycke
© Joris De Rycke
film
Ruderalia
14.03.2024 | de singel, antwerpen

Als deel van het programma van de tentoonstelling BWMSTR Label 028 Stedelijke natuur toont het VAi op 14 maart de documentaire Ruderalia. De film is een regie van kunstenaar-botanist Joris De Rycke en wordt begeleid door live muziek.

Nog enkele plaatsen vrij.

lees meer
© Verstraete & Vanhecke
© Verstraete & Vanhecke
Erfgoed
Embuild Magazine over archiefbeheer in het bouwbedrijf
nu beschikbaar

Elk bouwbedrijf maakt doorheen zijn bestaan een aanzienlijke hoeveelheid archief aan. De afgelopen jaren onderzocht het VAi samen met bouwbedrijven hoe ze hun archieven op een efficiënte wijze kunnen beheren. In de februari-editie van Embuild Magazine delen we enkele handige tips.

lees meer
Prijs / wedstrijd
Pritzker Prize 2024 voor Riken Yamamoto
06.03.2024

De Japanse architect Riken Yamamoto ontvangt de prestigieuze Pritzker Architecture Prize 2024. Yamamoto is de 53e laureaat van deze internationale architectuurprijs. De jury looft Yamamoto voor zijn architectuur die gericht is op het bevorderen van de gemeenschap.

lees meer
Lezingenreeks
[W]interieuravonden
07.03.2024 > 28.03.2024

In de lezingenreeks [W]interieur nodigt Thomas More interieur, design en architectuur toonaangevende sprekers uit om hun visie rond duurzaamheid en circulariteit te delen.

lees meer
Lezingenreeks
Architecture and The Great Derangement
20.03.2024 > 15.05.2024

De vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent neemt een provocatie van Amitav Ghosh (The Great Derangement, 2019) als uitgangspunt om het werk van uitgenodigde sprekers te positioneren in het licht van klimaatverandering en grondstoffenwinning.

lees meer
Oproep
Commissariaat van archiweek 2024
deadline 25.03.2024

Urban.brussels lanceert een oproep voor architecten, stedenbouwkundigen, ontwerpers, onderzoekers, critici en kunstenaars om hun kandidatuur in te dienen voor de rol van commissaris van de archiweek 2024.

lees meer
Lezing / congres
Europese Conferentie over architectuurbeleid
23.04.2024 > 26.04.2024

Van 23 tot 26 april vindt de Europese Conferentie over architectuurbeleid plaats in Brussel. Het is een initiatief dat kadert in het Werkplan voor Cultuur 2023-2026 en het European Bauhaus-project.

lees meer
belevingsdag
50 Jaar Kind & Samenleving
22.05.2024

Vijftig jaar geleden ontstond Kind & Samenleving als organisatie die het recht van kinderen op spelen in de publieke ruimte verdedigt. Op 24 mei is iedereen uitgenodigd om dit gouden jubileum te vieren tijdens een belevingsdag.

lees meer

Instagram   Facebook   LinkedIn X
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
info@vai.be
T +32 (0)3 242 89 70
logo vlaanderen
Structurele partners
DE SINGEL Reynaers B2 B liggend pos rgb grey Febelcem Gyproc z w Bulo Stone 2018 Wienerberger Forster klein r Niko ill 85 Zwart No Baseline COSENTINO LOGO BLACK 02
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Architectuurinstituut. Doorsturen naar geïnteresseerden is toegestaan. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u eerder opgaf dat u op de hoogte wenste te blijven van de initiatieven van het Vlaams Architectuurinstituut of omdat een kennis hem naar u doorstuurde. Voor deze nieuwsbrief worden betrouwbare bronnen gebruikt. De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden. Het Vlaams Architectuurinstituut is niet verantwoordelijk voor eventuele weergave van foute informatie. Het VAi behoudt het recht de gemelde informatie al dan niet te publiceren in de nieuwsbrief. Het VAi geeft de beschikbare informatie door, maar claimt geen volledigheid.