Kavelwoning Warande, Gent

Kavelwoning Warande, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Kavelwoning Warande, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Kavelwoning Warande, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Kavelwoning Warande, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin
Kavelwoning Warande, Gent - architecten de vylder vinck taillieu - (c) Filip Dujardin

In Kavelwoning Warande zetten architecten de vylder vinck taillieu de typologie van de rijwoning in als een bewuste techniek om de grenzen van stedenbouwkundige regels te verleggen. De architecten voerden verschillende studies naar mogelijke openingen en patio’s in een zoektocht naar het binnenbrengen van licht op de kavel. De kavel sluit langs één zijde aan bij het typische gabariet van de smalle woning met een breedte van 5 meter breed en 9 meter diep, met aan de andere zijde een blinde gevel. Uiteindelijk kwamen ze tot wat ze noemen ‘een torenhuis met een huis-in-huisprincipe’. Het gabarit van 5 bij 9 meter met zadeldak wordt uitgedrukt in een stalen frame bekleed met metaaldraad, dat in de toekomst langzaam ingepalmd wordt door klimplanten. De eigenlijke woning trekt zich langs  de voor- en achtergevel 2 meter terug van het frame. Er ontstaat een lichte en ondiepe doorzonwoning met alle functies in vijf niveaus gestapeld langs een spiltrap. In de tussenzone vooraan, waar ook de fietsen kunnen gestald worden, bevindt zich een buitentrap naar de voordeur. Op een eigenzinnige en radicale manier verankert dit project zich in zijn context.

U vindt de volledige tekst en alle informatie over dit gebouw in het Architectuurboek Vlaanderen editie 2014. Architectuur middenin.

Architectenbureau: 

architecten de vylder vinck taillieu

Ontwerpers: 

architecten de vylder vinck taillieu; medewerker Rosie van der Schans

Opdrachtgever: 

Jasmijn Velter en Bram Van den Bulcke

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

Warandestraat

Nummer: 

67

Gemeente: 

Gent

Land: 

België

Datum oplevering: 

2014

Oppervlakte: 

120 m²

Volume: 

485 m³

Studiebureaus: 

Pascal De Munck

Hoofdaannemers: 

Bouwonderneming Verfaillie bvba, Beernem

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub