Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens

Persbericht
Campagnebeeld kieckens web2 klein
Copyright

ARCHITECTUUR WAAR ELK ONDERDEEL NOODZAKELIJK IS. Architect Christian Kieckens behoort tot een generatie architecten die in de jaren 1970 de basis legde voor de internationale doorbraak van architectuur uit Vlaanderen. Het Vlaams Architectuurinstituut brengt in een overzichtstentoonstelling hulde aan een man die van architectuurreflectie zijn handelsmerk maakte.

“Architectuur staat tegenover een gebouw zoals muziek tegenover geluid staat.”

- Christian Kieckens

Architectuur veel meer dan enkel het bouwen van huizen, het is een manier van leven. Zijn carrière leest als een eeuwige zoektocht naar de interactie tussen woord en beeld, theorie en geschiedenis, verbeelding en gebruik. Dit contrasteert met de visuele eenvoud in veel van zijn ontwerpen. Sinds de jaren 1970 legt Kieckens zich volledig toe op ‘het onderzoek naar de autonomie van de architectuur’: zoals de kerken van Francesco Borromini, de piramide van Cheops, Barokkoepels in Bohemen, de Zwitserse neutraliteit en het werk van zijn mentor Pieter De Bruyne.

“Architectuur ontwerpen waar elk onderdeel noodzakelijk is. Niets meer, maar ook niets minder”

- Christian Kieckens


Een scenografie als spiegel voor een carrière. De titel van de tentoonstelling Het huis. De mentor. Het archief, is een weerspiegeling van drie grote speerpunten in zijn loopbaan. Kieckens: “In het huis wordt gezocht, bedacht en gebouwd. De mentor kijkt, schrijft en geeft door. Terwijl het archief bewaart, aanreikt en afstand neemt. De architect is hierbij afwezig, wat getoond wordt is wat blijft.”

Ook in de scenografie van de tentoonstelling is deze driedeling merkbaar. ‘Het huis’ is een installatie in de vorm van een ruimte in textiel op schaal 1:1; “de tent als oorsprong van de architectuur”. ‘Het archief’, dat Kieckens recent aan het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen overdroeg, toont zowel originele tekeningen uit de periode 1974-1995 als een focus op de kennisoverdracht bij de ontwerppraktijk tussen 1996 en 2015. Het derde luik ‘de mentor’ behelst het docentschap aan diverse architectuurinstituten sinds 1980. Het toont documentatie over studiereizen, uitnodigingen voor gastprofessoren, publicaties en studentenprojecten voornamelijk uit de Open Studio aan de Universiteit Antwerpen.


Perscontact

Vlaams Architectuurinstituut
Egon Verleye - communicatie & PR
M +32 486 21 17 74
T +32 (0)3 242 89 73
E egon.verleye@vai.be